Galériával

2022.11.02. 13:55

A szociális szférában dolgozók munkáját jutalmazták Szolnokon

A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása által fenntartott szociális intézmények dolgozóinak kiemelkedő munkáját ismerték el szerdán, a városháza dísztermében tartott ünnepségen. Idén elismerő oklevélben négyen részesültek, a Pro Caritate-díjat pedig a társulás besenyszögi központjának családsegítő munkatársa, Balogné Szabó Irén kapta.

Molnár-Révész Erika

A Szolnoki Kistérség Napján a szociális szférában dolgozókat köszöntötték. Képünkön az idei díjazottak balról jobbra: Pomázi Károlyné a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ szociális asszisztense, Szabó Antalné, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény főzőkonyha vezetője, Banga Edith Klára a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált Központ gondozónője, és az idei Pro Caritate-díjas, Balogné Szabó Irén, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Szociális Szolgáltató Besenyszögi Központjának családsegítő munkatársa

Fotó: Nagy Balázs

A 2004-ben megalapított Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása jelenleg már 18, Szolnok környéki településen lát el szociális és gyermekjóléti feladatokat. Jelenleg közel 600 dolgozó végzi kistérségi szinten az ellátás biztosítását, mintegy 10 ezer ember számára. Tíz évvel a megalakulás után döntött úgy a társulás tanácsa, hogy minden évben megrendezi a kistérség napját.

A szociális és gyermekjóléti intézményeiben kiemelkedő munkát végzők elismerése céljából pedig Pro Caritate-díjat alapított, melyet a szociális munka napja alkalmából ad át.

Erre idén szerdán került sor a városháza dísztermében. 

– A szociális munka napján a Pro Caritate-díjjal egy nagyon fontos tevékenységet jutalmazunk. Azokat az embereket, akiknek a lelkében ott van az, hogy figyelnek a másikra, és segítenek annak, aki nem tud magán, vagy éppen olyan ellátásra szorul, melyet csak önök tudnak megadni – köszöntötte a megjelenteket Szalay Ferenc polgármester, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása tanácsának elnöke, aki a szociális szférában dolgozók béréről is szót ejtett.

– Nyilván lehetne sokkal magasabb. Egészen biztos, hogy az munka amit elvégeznek, jóval több jövedelmet kell hogy jelentsen a későbbiekben, mint most. Azt gondolom, hogy az a bérnövekedés, ami az elmúlt időszakban bekövetkezett, jelzi, hogy a kormányzat a szociális szférában dolgozókról hasonlóképpen gondolkodik, mint a más szegmensben munkát vállalókról, például a pedagógusokról, akiknek a béremelése is megtörténik, nem is olyan hosszú határidőn belül – mondta Szalay Ferenc. 

Hozzátette, a társulás országosan is példaértékű munkát végez, különlegessége az is, hogy bár a törvény már nem kötelezi erre, továbbra is kistérségi szinten működik. 

A köszöntő beszéd után átadták az idei elismeréseket. A kistérségben végzett több éves áldozatkész szociális, és karitatív tevékenységért az intézményvezetők és a Területi Szociális Bizottságok javaslatára négy munkatárs részesült oklevélben és jutalomban.

Kovács Márta, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központjának esetmenedzsere, Banga Edith Klára, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált Központ gondozónője, Pomázi Károlyné, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ szociális asszisztense, valamint Szabó Antalné, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény főzőkonyha vezetője.

A társulás minden évben Pro Caritate-díjjal ismeri el azok munkáját, akik szakterületükön kiemelkedő tevékenységet nyújtanak, nyújtottak. A díjban idén a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Szociális Szolgáltató Besenyszögi Központjának családsegítő munkatársa, Balogné Szabó Irén részesült. 

A méltatás szerint a szakember 1980-ban, tanulmányai befejezése után a helyi bölcsődében helyezkedett el gondozónőként, később bölcsődevezetői helyettesként. Munkáját magas színvonalon, a gyerekek iránti odaadással végezte.

1990- ben azonban a településen megszűnt a bölcsőde, így a szülési szabadságról visszatérve már az idősek otthonában folytatta munkáját. Fordulópont volt ez az életében, hiszen egyik napról a másikra teljesen eltérő generációval kellett foglalkoznia.

Mindezen kihívások ellenére feladatát kitartással, lelkesedéssel látta el. Az otthon lakói mindig bizalommal fordultak hozzá, jó kapcsolatot ápolt a hozzátartozókkal is. Folyamatosan szem előtt tartotta, hogy a lakók valóban otthonuknak tekintsék az intézményt. Szeretettel, türelemmel fordult az idősek felé, fontos volt számára, hogy mindenki jól érezze magát a „második otthonában”.

Munkája mellett folyamatosan képezte magát, 1998-ban szociális asszisztensi vizsgát tett, majd 2000-ben általános szociális munkás diplomát szerzett, két évvel később pedig gyermekjóléti alapellátás témacsoportból szakvizsgázott.

Kiemelkedő szerepe volt az 1999-ben kezdődő családsegítő szolgálat elindulásában. Nyugdíjba vonulásáig – melyre egy hónappal ezelőtt került sor – családgondozó munkakört töltött be. 

A koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet időszakában is önzetlen emberségről tett tanúbizonyságot. A mindennapi munkája mellett részt vállalt a településen élő, hatvanöt év feletti lakosság ellátásában, a karanténban lévők segítésében, vagyis a bevásárlásban, gyógyszer kiváltásban, információnyújtásban, mentális támogatásban. 

Tagja a helyi képviselő-testület szociális, művelődési, ifjúsági és sportügyi bizottságának, ahol tapasztalatával, tudásával segíti a korrekt döntések meghozatalát. Elhivatottságának ékes bizonyítéka, hogy több, mint negyven évig az emberek szolgálatának szentelte életét. 

Az ünnepség végén dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője köszönte meg a szociális és gyermekjóléti intézményekben dolgozók áldozatos munkáját. 

Duplájára nőtt az idősügyi ellátást kérők száma

Szalay Ferenc polgármester, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása tanácsának elnöke beszédében elmondta, már eddig is hosszúak voltak a várólisták, ám az energiaárak növekedése miatt a bentlakásos idősgondozást kérelmezők száma megduplázódott az utóbbi időszakban.

– Nem kevesen élnek nagy lakásokban egyedül, vagy a párjukkal, de százötven négyzetméteren, háromméteres belmagassággal. Ezért egyre többen jelentkeznek az idősügyi ellátásban. Az eddigi kétszáz-kétszázötvenes várólista több, mint négyszázra növekedett. Ebből sok minden következik. Az egyik, hogy ezt nem tudjuk teljesíteni, a másik, ahhoz, hogy ezt mégis megtehessük, el kell gondolkodnunk azon, miként lehet bővíteni a bentlakásos ellátást. Nyilván építeni kell, használni a lehetőségeinket, illetve elgondolkodni azon, hogy a magántőkét hogyan lehet bevonni ennek a feladatnak a teljesítésébe – sorolta a lehetséges megoldásokat az elnök.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában