Masni és Csini

2022.11.10. 11:25

Egy jászberényi iskolában kötelező olvasmányként forgatják a csincsilla testvérek történetét

Terápiás céllal álmodta meg Utasi Hajnalka meseíró, költő a Masni és Csini című mesekönyvet, melynek második kötetét nemrégiben mutatták be Jászberényben. A két kis csincsilla lány és barátaik története újabb izgalmas kalandokkal folytatódik. Mosolyt csalnak az olvasó arcára, kicsiket és nagyokat egyaránt az elfogadásra és odafigyelésre tanítják.

Illés Anita

Farkas Edit grafikus (balra) a könyv illusztrátora és Utasi Hajnalka meseíró (jobbra) a Masni és Csini második kötetének bemutatóján a közös munkáról mesélt az érdeklődőknek

Fotó: Pesti József

2019-ben jelent meg a Masni és Csini című mesekönyv első felvonása. A kedves kis állattörténeteket Utasi Hajnalka jászberényi meseíró lányával, Utasi Abigél Kincsővel közösen szőtte. Fogyatékkal élő és egészséges gyermekeknek készült, de természetesen a felnőttek is sokat tanulhatnak a barátságos csincsilla testvérpár kalandos mindennapjaiból. 

 – Hiszek a mese gyógyító erejében, gazdagítja a lelkünket és szókincsünket. Az első kötethez hasonlóan, a második is terápiás célú, melyben aktuális nehézségeket, problémákat boncolgatunk. A számítógépes játékok túlzott használatával kapcsolatban például felmerül a kérdés, hogy az ember használja a játékokat, vagy az eszköz az embert. De előjön a könyvben az is, hogy milyen érzéseket élhetnek át azok a fogyatékkal élő embertársaink, akiket kigúnyolnak – avatott be a részletekbe Utasi Hajnalka. 

A mesekönyv szerzője azt is elárulta, hogy az első kötet karakterei az elmúlt években változtak, sőt új szereplővel bővült a társaság. Masni a csincsilla lány néha gonoszkodik húgával, Csinivel, aki sokáig pöszén beszélt, de a barátai segítségével megtanulta a szavak helyes kiejtését. 

– Van olyan szereplő, aki az első felvonásban rosszalkodott, a történet folytatásában pedig már jól viselkedik. Ennek a fordítottjával is találkozhat az olvasó, amikor az előző könyv kedves, barátságos szereplője gonoszkodik. De természetesen a barátok, a közös megbeszélés és gondolkodás hatására a rosszak magatartása jó irányba változik. A második kötet elején kiegészítésekkel folytatódott a szereplők leírása. Dr. Fodor Zsuzsanna állatorvos ellenőrizte, hogy hitelesen vannak-e leírva az állatok. Ebben olyan információk vannak, melyek nem csak a gyerekek érdeklődését keltik fel, hanem a felnőttekét is – osztotta meg a kiadvánnyal kapcsolatban Hajnalka.  

Illusztrációk nélkül nem lenne teljes a mesekönyv, ezúttal is Farkas Edit grafikus rajzain keltek életre Masni és Csini mindennapjai. Ahogy Dr. Pesti Zsuzsanna gyermekpszichiáter, meseterapeuta a könyvben szereplő ajánlójában fogalmazott: egy rohanó, kaotikusnak tűnő világban olyan embert próbáló időket élünk, egyéni és kollektív szinten is, melyet megérteni szinte lehetetlen, de nem is kell. Elég bízni, hogy könnyebb lesz. 

– És mindennél fontosabb észre venni a pici csodákat, amelyek szüntelenül jelen vannak körülöttünk és segítenek élni. Az újabb Masni és Csini könyv ismét egy apró, puha szeretet-csomag. Mosolyt hoz, figyelni tanít, közös játékra hív kicsiket és nagyokat. Értéke felbecsülhetetlen, a szándék, ami a betűket formálta, az olvasó szívéig ér- írta a szakember.  

Tervezik a sztori folytatását  

Az EMMI támogatásával, ötszáz példányban megjelent mesekönyv jótékonysági céllal már számos intézménybe, köztük jászberényi iskolákhoz, óvodákhoz, autizmussal élőket segítő alapítványokhoz, egyesületekhez eljutott. 

– Az a tapasztalatom, hogy a pedagógusok és a gyerekek is pozitívan fogadják a Masni és Csinit, melynek első kötete a Jászberényi Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola egyik osztályában kötelező olvasmány lett. A történet feldolgozásához olvasmánynaplót is készítettem a gyerekeknek – tette hozzá az író, akit a folytatásról is kérdeztük. 

– Egyeztettünk már erről Farkas Edittel. Terveink szerint, ha nem is mostanában, de néhány év múlva szeretnénk folytatni a harmadik felvonással. Jelenleg szociális történeteken, egy szakmai könyv előkészítésén dolgozom, mely a támogatott lakhatásban élő felnőtt autistáknak szól – beszélt terveiről Utasi Hajnalka.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában