Tájékoztatás

2022.11.11. 10:51

Könnyebben válhatunk rendszeres véradókká a Jászkunságban

Az Országos Vérellátó Szolgálat folyamatos kampányokat, akciókat szervez, hogy véradókat toborozzon, rendszerességre buzdítsa őket.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A vér ugyanis nélkülözhetetlen mind a gyógyításban, mind az életmentés során. A folyamatos ellátáshoz országszerte napi 1600-1800 véradóra van szükség, szép számmal akadnak olyanok, akik rendszeresen nyújtják karjukat. Nekik ezután nem kell számolgatni, hogy mikor esedékes a következő alkalom, ugyanis az OVSz az utóbbi hetekben bevezette a Pelikán-napot. 

A különleges madár – a legenda szerint fiókáit saját vérével eteti – az önzetlen segítségnyújtás szimbóluma, egyben az Országos Vérellátó Szolgálat logója is.

– Két véradás között legalább ötvenhat napnak kell eltelnie, hogy a szervezet regenerálódjon. Az OVSZ bevezette, hogy a véradó – a dátum otthoni számolgatása helyett – megbízható emlékeztető információt kapjon  következő véradásának lehetséges időpontjáról. Ez lesz a véradó Pelikán–napja. A Pelikán-nap jelzi, hogy a kivárási idő letelt, és az értesítés napjától a donor újra jelentkezhet. Az üzenet automatikusan e-mailben érkezik. Amennyiben a véradó nem tart igényt erre, egy lemondó e-mailben jelezni lehet a kérést – tájékoztatta hírportálunkat az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs osztálya.

A rendszer azt is figyelemmel kíséri, hogy a férfiak háromszázhatvanöt napon belül öt, míg a nők négy esetben adhatnak vért. 

– Az idei évben eddig 9730 jelentkezőt regisztráltunk Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölték.

– Őszintén reméljük, hogy az új szolgáltatás megnyeri a véradók rokonszenvét, mert megkönnyíti, hogy teendőik közé felvegyék következő véradásuk időpontját. Bízunk abban, hogy többen keresik fel az állomásokat, vagy látogatnak a külső helyszínre szervezett alkalmakra – tették hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában