Jászkunság

2022.12.21. 06:55

Azzal állított vissza a boltba a vevő, hogy neki nem vált be az állattartás

Nagyon gondoljuk át, hogy akarunk-e kisállatot tenni a karácsonyfa alá!

Köllő Judit

Soha nem feledjük, a kisállat nem egy alkalmi ajándék, évekig gondoskodni kell róla

Fotó: Shutterstock

Egyre többen választanak kisállatot karácsonyi ajándékként családtagjaiknak. Azonban egy kutya, egy hörcsög vagy egy hüllő nem kezelhető egyszerű ajándéktárgyként, a házi kedvencek gondozása ugyanis felelősséggel jár. 

A felelős állattartás egyik legfontosabb része, hogy tisztában legyünk a választott állat igényeivel. A legtöbb gyermeknél már iskoláskorra kialakul ez a fajta felelősségtudat, melynek birtokában a kicsik is képesek lehetnek egy-egy kisállat gondozására.

Népszerűek a hörcsögök és a tengerimalacok is 

– Nagyon körültekintően és érzékenyen kell hozzáállni ehhez a témához – fejtette ki hírportálunknak az egyik szolnoki kisállat-kereskedés eladója, Pócs Alexandra. 

– Sokan térnek be hozzánk ilyenkor azzal a céllal, hogy kedvességből egy-egy kisállattal ajándékozzák meg gyermekeiket vagy éppen más családtagjaikat. Mi azt szoktuk javasolni, hogy csak akkor tegyék mindezt, ha biztosak abban, hogy az adott család felelősségteljesen gondozza az állatot a jövőben.

A szakember szerint decemberben többen érdeklődnek az átlagnál a kisebb házi kedvencek iránt.

– Igen népszerűek az apró „szőrgombócok” – részletezte Alexandra. 

– Ilyen kisállat például a hörcsög és a tengerimalac is. Ebben a hónapban többen kíváncsiskodnak irántuk, bőven akadnak olyanok, akik ajándékba szánják ezeket az állatokat. A tengerimalacok például nagyon kedvesek és barátságosak, könnyű kézhez szoktatni őket. Ha szeretnénk, hogy jól érezzék magukat, egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak legyenek, válasszunk melléjük legalább egy társat.

Fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő életteret

Az eladó azt is kiemelte, hogy a felelős állattartás fontosságára minden esetben felhívják a figyelmet. Igyekeznek kellően tájékoztatni vevőiket arról, hogyan kell az adott kis kedvencet táplálni és gondozni, hiszen a legfontosabb az, hogy megfelelő életteret biztosítsunk számára.

Az elmúlt esztendőkre jellemző volt, hogy egyre többen keresik a hüllőket is, azonban a szőrös kis emlősökkel ellentétben ezeknek az állatoknak sajátosabb igényeik vannak.

Visszaviszik a boltba, mert „nem válik be a tartása”

– Egy-két évre visszatekintve többen vásároltak tőlünk különböző hüllőfajtákat, még ilyenkor, ünnepek közeledtével is – tette hozzá a szolnoki szakértő. 

– Esetükben fontos, hogy melegítő lámpát használjunk, hiszen általánosságban a huszonnyolc fokban érzik jól magukat. Mindig elmondjuk a vevőknek, hogy párás környezetet kell teremteni, ha ilyen példányt szeretnénk otthonunkban tartani. Szerencsére a legtöbbször pozitív visszajelzést kapunk a vásárlóktól, hiszen többen visszajárnak hozzánk beszámolni a megvett állat sorsáról. Akadtak azonban olyanok is, akik visszahozták az elvitt állatot azzal magyarázva, hogy „nem vált be a tartása az otthonukban...”.

Felnőttek számára is komoly döntés

– Két évvel ezelőtt kaptam édesapámtól egy hörcsögöt karácsonyra – mesélte hírportálunknak a tószegi Kiss Lilla. 

– Úgy neveztem el, Krumpli. Igen magányos időszakon voltam túl, számtalan vizsgával a hátam mögött. Akkoriban úgy éreztem, hogy egy kutya sok lenne nekem a mindennapi teendőim mellett. Többször is említettem édesapának, hogy örülnék egy kisebb háziállatnak, mely jól érzi magát kicsiny lakásomban. Így jött az ötlete, hogy vegyen nekem egy apró hörcsögöt. Örülök, hogy meghozta ezt a döntését, hiszen Krumpli máig hű társam a mindennapokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában