Internet

2022.12.16. 17:25

Csapdát állított az előadó a figyelmetlen szolnoki diákoknak, akik bedőltek a trükknek

Több mint négyszáz fiatalnak tartott előadást az internetes tartalmakról és annak veszélyeiről Fontos József informatikai tanácsadó, IT szakember a Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola tornacsarnokában. A rendezvény a Szolnoki Rendőrkapitányság és a Szolnok Város Közbiztonságáért Közalapítvány együttműködésében jött létre.

Köllő Judit

Pillanatok alatt lenullázhatják a számlánkat, vagy ellophatják az adatainkat, ha nem figyelünk – hallhatták a fiatalok az előadáson

Fotó: Nagy Balázs

Az internet csoda: tele lehetőséggel, információval, játékkal, tudással, de sajnos gonoszsággal, rosszakarókkal is. Akik csak azt nézik, hogy tudnának belőlünk pénzt, információt, vagy akár kényes fotókat kicsalni. A fiatalok és az idősek a legvédtelenebbek, ugyanis a jó szándékuk, bizalmuk nagy, információjuk kevés – így őket a legkönnyebb becsapni. Ezért rájuk kell legjobban vigyázni.

Ugyanis elég egy rossz kattintás és máris egy adathalász birtokolhatja a rólunk megszerzett információkat, akár bankkártyaadatainkat, PIN-kó­dunkat – mondta előadásában Fontos József, IT szakember. 

A prezentáción szó volt a fiatal korosztályt érintő veszélyekről, a manapság elterjedt alkalmazásokról, így a Facebook, a TikTok, az Instagram, vagy éppen a Snapchat „sötétebb oldaláról”, az álprofilokról, a free wifi helyes használatáról, az internetes csalásokról és zsarolásokról.

Fontos József kiemelte, hogy az ünnepek közeledtével elszaporodó sms, vagy e-mail formájában érkező, úgynevezett „csomagküldős” üzenetek is többféle veszélyeket rejthetnek. 

– Beszélnünk kell a nyereményjátékokról és az azzal járó ingyenes ajándékokról – mondta előadásában a szakember. – Tudnunk kell, hogy soha semmi nem jár ingyen, ne dőljünk be.

Egy rossz kattintással ráadásul kevesebb mint öt másodperc alatt képesek megszerezni a telefonunkon, számítógépünkön lévő összes adatunkat

– tette hozzá. 

A szakember csőbe húzta a diákokat: az előadás előtt létrehozott és megosztott egy „free wifi” hálózatot, melyre számos diák csatlakozott.

– Most azonnal el tudnám lopni az összes adatot, fényképet a telefonjaitokról. Ezzel csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy az ilyen ingyenes hálózatokat adathalászok is létrehozhatják, hogy megtudják jelszavainkat, bankkártyaadatainkat. 

Maguk weboldalak is lehetnek megtévesztőek, sőt károsak is.

– A közösségi oldalakon különféle szemfényvesztő nyereményjátékokkal csábítanak bennünket – folytatta az IT szakember.

Érdemes megnézni, hogy az adott portálnak van-e impresszuma, tartozik-e hozzá cím, elérhetőség, cégjegyzékszám. Árulkodóak lehetnek a magyartalan, fordítógéppel készült szövegek is. 

A program végén a Szolnoki Rendőrkapitányság alosztályvezetője, Baranyiné Fodor Zsuzsa rendőr őrnagy különböző példákon keresztül szemléltette a fiataloknak, hogy a világhálón milyen veszélyeknek vannak kitéve. 

A bűnmegelőzési szakemberek jövő év elején további két alkalommal szervezik meg az előadást, hogy minél több diáknak felhívják a figyelmét az internet veszélyeire, és tudatosítsák a helyes felhasználást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában