Alkotások

2022.12.01. 16:00

Gyöngy kalapdíszek készítését tanulták Kalotaszegen a törökszentmiklósi kézművesek

Több száz gyöngyből álló, különleges kalapdíszek készítésébe fogott nemrég a törökszentmiklósi Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoportja. A gyöngyös bokréták elkészítésének fortélyait a legautentikusabb helyszínen, vagyis, Kalotaszeg környékén sajátították el.

Molnár-Révész Erika

Molnár Anett, az egyesület vezetője a szemet gyönyörködtető gyöngy alkotásokkal

Forrás: Beküldött fotó

Egy pályázat segítségével különleges tanulmányúton vett részt a közelmúltban az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoportja Kalotaszegen és Nádasmentén.

– Fő célja a különféle helyi közösségek megismerésén túl, a férfiak kalapdísze, a gyöngyös bokréta elkészítésének megtanulása volt. Ebben nyújtott segítséget egyebek mellett a mákófalvi Vér Gyöngyi, aki a mákói legények gyöngyös bokrétájának profi készítője – tájékoztatott Molnár Anett, az egyesület vezetője.

Az egyesület tagjai a tanulmányút után összesen hat darab kalapdíszt készítettek el.

– Egynek az elkészítése legalább egy hetes munka, ugyanis több száz gyöngyből áll. A kalapdíszt egykor konfirmáláskor kapták a legények a kereszt-vagy nagyszülőktől, és egészen a házasságig viselték, ahogy a leányok a pártát – ismertette a szakember. 

Hozzátette, az elkészült munkákat várhatóan tavasszal állítják ki. A pályázat keretében egy kiadvány is megjelent, A gyöngy ezer arca címmel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában