Örömhír

2022.12.07. 06:55

Már meg is nyitotta kapuit az egyesületi tájház Öcsödön

Tájház minősítést kapott az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület nemrég vásárolt székháza. A népi építészeti értékű ingatlan szinte teljesen megmaradt a százévvel ezelőtti állapotában, az elmúlt hónapokban a tagok csinosították az épületet, enteriőröket is berendeztek.

P. Pusztai Nóra

A majd száz évvel ezelőtti hangulat felidézését korabeli fotók is segítik

Fotó: P. Pusztai Nóra

A Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület megalakulása óta célul tűzte ki, hogy legyen saját otthonuk, hosszas keresgélés után találtak rá a Petőfi út 44. szám alatti házra, melybe rögtön beleszerettek.

– Népi építészeti értékű ingatlanról van szó – kezdte Pasztelyákné Izbéki Róza, az egyesület elnöke. – Ebből a típusból utolsó a faluban, de még a környéken is. Az az különös értéke, hogy az évek során nem nyúltak hozzá, megmaradt teljesen eredeti állapotában.

Az ingatlant egy Falusi Civil Alap pályázat segítségével vásárolták meg, a megnyert hatmillió forintból a portán lévő kisebb házat fel is tudták újítani. A kialakított konyhát, mellékhelyiségeket és tárolót már majd egy éve használják. Önkéntes munkával egy kültéri kemencét is építettek, melyben rendezvényeiken finomabbnál finomabb ételek sülnek, legutóbbi összejövetelüket éppen a hétvégén tartották.

A házzal néhány berendezési tárgyat örököltek, illetve amióta egyesületként működnek folyamatosan érkeznek hozzájuk adományok, már nem használt, régi háztartási eszközök.

– Az idővel adta magát, hogy a házat nemcsak egyesületi célra használjuk majd, hanem kialakítunk egy tájházat is. Először csak egy enteriőrt – konyhát – terveztünk. Majd rájöttünk, hogy annyi tárgyunk van, ami bemutatja a majd száz évvel ezelőtti életet, hogy berendeztünk három helyiséget – fejtette ki.

Jelentkeztek a Tájház Igazgatóságon, fotókkal dokumentálták a kialakított helyiségeket, nem is kellett sokat várni, hogy bekerüljenek az országos adatbázisba.

Az éléskamrában csizmák és bödönök sorakoznak 
Fotós: P. Puszta Nóra

– Az Alföld ezen vidékén kevés tájház van, azt reméljük, hogy a turizmus fellendüléséhez is hozzájárul, ha látogatók érkeznek hozzánk – foglalta össze röviden a célokat.

Körbe is jártuk a házat. Az egykori tiszta szobát irodaként használják majd, a falon öcsödi kötődésű orvosok, jogászok, színészek képei lógtak.

– Az adatokat, képeket még a 2018-as megalakuláskor szervezett falunapra gyűjtöttük össze, most ezek is méltó helyre kerülhettek – mutatott körbe Róza.

A konyhát birsalmaillat lengi be, az asztalon egy szakácskönyv pihen. A sparhelt akár arra is alkalmas, hogy melegen tartsa a házat. Az épületben továbbhaladva a lakószobába léphetünk.

– Az ágy az apai nagyanyámé volt, a padláson várta jobb sorsát évtizedeken át. A kézimunkakosár a befejezetlen munkákkal ugyancsak a családomé. A fotókat a tagok hordták össze. A lakószobában van még két fotel és egy varrógép is – sorolta.

Az éléskamrában a plafonról csizmák lógtak, a földön bödönök sorakoztak.

– Ez a helyiség az én kedvencem – tette hozzá.

A tervek szerint tehát az épület és udvara nemcsak az egyesületi programoknak adna helyet, hanem januártól látogatókat is fogadnak.

Folyamatosan csinosítják az ingatlant

Az épületelemek felújításán folyamatosan dolgoznak a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület tagjai.

– Van az udvaron egy góré, azt agrárminisztériumi forrásból újítottuk fel, hamarosan szekér is kerül a szín alá. A másik részén foglalkoztatót alakítanánk ki, a földet téglasorral erősítenénk meg – vázolta a terveket.

A felmérés során a népi építészek egyébként azt értékelték leginkább, hogy a házhoz senki nem nyúlt hozzá modernizációs törekvéssel, a kültéri homlokzatát Bozsik-féle díszek ékesítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában