Galériával

2022.12.08. 18:27

Összefogással újították fel a falu egykori tűzoltószekerét Öcsödön

Nem hagyták elveszni az emléket. Öcsödön a tűzoltó egylet megalakulásának 125 éves évfordulóját egy tűzoltószekér felújításával és annak avatásával ünnepelték a minap. A művelődési házban az elmúlt esztendők relikviáit is összegyűjtötték, oklevelek, tablók, eszközök, felszerelések sorakoztak a fotók mellett.

P. Pusztai Nóra

Az öcsödi művelődési ház udvarán avatták fel a felújított tűzoltószekeret. Avatóbeszédet mondott: a felújítási munkákat koordináló Molnár András

Fotó: P. Pusztai Nóra

Az Öcsödi Tűzoltó Egylet ikonikus eszközét – egy tűzoltószekeret – gazzal benőve a polgármesteri hivatal hátsó udvarán fedezték fel.

– Sajnos, több alkatrésze megsemmisült a hosszú idő alatt, a legfájóbb a négy kerék hiánya volt – kezdte avatóbeszédét a felújítási munkákat koordináló Molnár András.

Összefogás eredménye, hogy a felújított kocsit a közönségnek is bemutathatták a minap tartott ünnepségen.

– Hosszas utánjárás után úgy tapasztaltuk, hogy egy ilyen kocsi felújítása igen sok pénzbe kerül, ezért próbáltuk meg mi magunk helyreállítani. A gondolatot tettekké váltottuk. Az elmúlt évben, a gazból kiemelve, Nemes Lajossal darabjaira szedtük a kocsit. A legelső munkafolyamat a több éves rozsda eltávolítása volt, amit homokfúvásos technológiát alkalmazva egy kunszentmártoni szakemberrel végzett el. Az alapozó festésben és a sérült lemezek pótlásában a községgondnokság dolgozói segítettek – vázolta a folyamat kezdeti lépéseit.

Idén álltak neki az összeszerelésnek, a kocsi fa elemeit Szilágyi Imre, az egyesület elnöke készítette el asztalos műhelyében. A kerekek legyártatása egy vagyonba került volna, végül Bélapátfalváig utaztak hasonló méretű alkatrészért.

– Nagyon jó érzés volt, mikor a kerekek felkerültek a kocsira. Akkor tudatosult bennünk, megcsináltuk! Élmény volt a közös munka és az, hogy ennyi önzetlen segítséget kaptunk mind a lakosságtól, mind a helyi mesteremberektől – tette hozzá örömmel és büszkeséggel telve.

Ám a felújítás ezzel még nem ért véget, a festés következett, a színek kiválasztásához ismét összeült a brigád, végül a klasszikus piros, zöld kombinációra esett a választás.

– Az önkormányzat és az Öcsödi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület ezzel a régi tűzoltó kocsi felújításával is szeretne tisztelegni az alapítók és minden volt önkéntes tűzoltó emlékének – zárta gondolatait.

A szalag átvágást követően az ünnepség a művelődési ház nagytermében folytatódott. Soha Attila polgármester beszédében kiemelte, kevés ilyen alkalom van mostanság.

– Itt van velünk valami, ami az 1800-as évek végén született, születésekor egyikünk sem volt jelen és túlélt mindannyiunkat. A legnagyobb öröm egy településvezető életében, ha teremthet, ezért vagyunk – fogalmazott bevezetőjében.

Az önkormányzat megteremtette a lehetőséget, hogy a pusztulásból valami új szülessen.

– Maga a csoda, ahogy ez a lepusztult szekér a Csipkerózsika álmából újraéledt. A kisközösség megmutatta, hogy ha a környezet alkalmas a teremtésre, akkor nem rest tenni, összefogni – mondta a polgármester.

Majd az egyesület alakulásának körülményeire is visszatekintett.

– Olyan életet, közösséget képviselt az egylet 1945 előtt, ami nagyon hiányzik a mai világból. Bízom benne, hogy ez az öcsödi „főnixmadár”, ami holtából újjáéledt, hoz valamit olyat a településbe, ami újra összekovácsolja az embereket – hangsúlyozta.

A múlt emlékkockáit is felelevenítették

A művelődési ház termét serlegekkel, tablókkal, fotókkal és felszerelésekkel töltötték meg. Visszatekintettek az Öcsödi Tűzoltó Egylet elmúlt 125 évének jeles eseményeire is. Az egyletet a világháborúk után mindig újra kellett szervezni, a fennmaradási törekvés azonban megkérdőjelezhetetlen volt. A 2000-es évek elején alakult meg a helyi polgárőr egyesület, amely Öcsödi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület néven jogutódja lett az önkéntes tűzoltószerveződésnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában