Méltó utód lenne

2023.01.31. 11:25

„A hálás tekintetekért megéri csinálni” – szívét-lelkét beleadja a munkába Tiszainoka új falugondnoka

Farkas Pál immár sikeres vizsgával a zsebében végezheti a falugondnoki teendőket Tiszainokán. A fiatalember közel két éve pályázta meg a pozíciót, a feladatokba időközben betanult, a szükséges képesítést a járvány miatt csak most tudta megszerezni.

P. Pusztai Nóra

Farkas Pálhoz nyugodt szívvel fordulnak a tiszainokai idősek

Forrás: Beküldött fotó

A tiszazugi kistelepülés alpolgármestere és egyben falugondnoka, Nagy János két éve hunyt el. Segítőkészsége és a település iránti odaadása példaértékű volt, olyannyira, hogy unokaöccse, Farkas Pál úgy gondolta, a nyomdokaiba lépne. Amikor meghirdették az állást, nem is habozott sokáig, beadta a jelentkezését. Ki is választották, így elkezdhetett hozzászokni a feladatokhoz.

– Szeretem a falut, ide születtem és itt nőttem fel. Korábban is, amikor lehetett segítettem nagybátyámnak. Úgy gondoltam, alkalmas vagyok a falugondnoki munkára, így belevágtam – emlékezett vissza Farkas Pál.

A jogszabályok szerint a munkába állás után egy éve lett volna megszerezni a szükséges képesítést, ám a járvány felülírta a szokásokat, tavaly indult először tanfolyam, mely a Kecskeméti Szakképzési Centrumban szakvizsgával zárult. A terepgyakorlatát is abban a városban, egy autistákkal foglalkozó iskolában töltötte.

– Hosszú évek kihagyása után nehéz volt újra az iskolapadban ülni, talán ez volt a legkeményebb. Az elméleti részben elsajátítottuk az idősek segítésének módjait, jogszabályi hátteret, megismertük milyen feladataink lehetnek és hogy mit, hol kell intézni, ha a gondozottak részéről kérdés adódik – sorolta.

Az egészségügyi képzést az Országos Mentőszolgálat munkatársai tartották. Pál megtanulta, egyebek mellett hogyan kell vérnyomást, illetve vércukorszintet mérni. A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületéhez tartozó Tiszainoka a szervezet segítségével a szükséges eszközt is beszerezte.

– Vérnyomásmérésre már volt is jelentkező, az egyik gondozott nem érezte jól magát. Egyébként a munka pont a változatossága miatt minden nap kihívás, ami nem egyszerűsíti le a helyzetet, de ezzel együtt szép ez a hivatás – mondta.

Bevásárol, kiváltja a gyógyszereket, orvoshoz majd onnan haza szállítja az időseket, de feladatai közé tartozik, hogy az ebédet is házhoz vigye. A nap elején Kiss Erzsébet Eliza polgármesterrel is egyeztet, hogy miben tud a falu segítségére lenni, a gondozási központban minden nap megfordul.

Úgy érzem, az elmúlt hónapokban sikerült elérni, hogy az idősek nyugodt szívvel fordulnak hozzám. Nem volt egyszerű még azzal együtt sem, hogy közülük sokan kisgyermek korom óta ismernek. Minden felvetett problémát igyekszem a lehető leghamarabb és leginkább körültekintően megoldani

 – mesélte a hozzáállásáról.

Hozzátette: az a biztatás és szeretet, amit a gondozottaktól kap, felbecsülhetetlen.

– A hálás tekintetek és arcok megmaradnak bennem, ezért érdemes csinálni. Bízom benne, hogy méltó utódja leszek Nagy Jánosnak – fogalmazott Farkas Pál.

Egyre könnyebb a munkaszervezés

Ahogy telnek a hetek, hónapok a feladatok lassan rutinná válnak, bár a falugondnokok életében nem igazán akad két egyforma nap.

– Egyértelműen könnyebb most mint például a járvány idején. Akkor a gumikesztyű, a maszk, a kijárási tilalom vagy éppen az ételkiszállítás szabályainak szigorúsága nehezítette a munkát. Ezekre szerencsére most nem kell annyira figyelni – magyarázta Farkas Pál, tiszainoka új falugondnoka kiemelte: mindezzel együtt is az idősek egészsége a legfontosabb.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában