Jászkunság

2023.01.21. 11:39

Már most az aszályos nyárra készülnek, tartalékvízzel töltik fel a holtágakat

Kamatoztatná a levonuló árhullámokat a Kötivízig, javában tart a holtágak vízpótlása. „Elteszik” a vizet későbbre, így lesz mihez nyúlni a nyári, aszályos időszakban.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Németh András Péter

Kihasználja a csapadékos téli időszak miatt kialakult árhullámokat a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig), és elkezdte a holtágak vízpótlását a működési területén – felkészülve az aszályos nyári időszakra. Laczi Zoltán, a Kötivízig sajtóreferense részleteket is közölt a munkálatokról: a Tiszaugi és a Szajoli Holt-Tiszán már december 20-án beüzemelték a szivornyát, így az előbbit 116 centiméteres vízszintről 191 centiméterre, utóbbit pedig 191 centiméterről 276 centiméterre töltötték fel.

A sajtóreferens kiemelte, hogy kritikus a helyzet a Szolnokhoz közeli Malomzugi Holt-Zagyva esetében. Ugyan a csapadék hatására a vízszint ősz óta emelkedett, a jelenlegi 209 centiméteres vízállás 41 centiméterrel a megállapított ökológia szint és százötvenegy centiméterrel a nyári maximális üzemvízszint alatt van jelenleg.

– A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége kérte igazgatóságunkat – a levonuló árhullámot kihasználva – a holtág szivornyás vízpótlására, mely ötszázötven centimétetres szolnoki tiszai vízállás esetében, feltöltés szempontjából kedvező helyzetben, a jövő hét közepétől lehetséges – mondta erről a sajtóreferens.

Egyszerűbb a helyzet a gravitációs vízpótlási lehetőségekkel rendelkező holtágak esetében. Ilyen például az Alcsi Holt-Tisza, a Fegyverneki Holt-Tisza és a Harangzugi Holt-Körös – ezek esetében a jelenlegi vízszint a téli üzemrendnek megfelelő.

A szakember arra is kitért, hogy az alattyáni önkormányzat megkereste igazgatóságukat a helyi horgásztó szivornyás feltöltésének engedélyezésével kapcsolatban. A tájékoztatás szerint az engedélyezés megtörtént, így a vízpótlás a zagyvai árhullám tetőzését követően el is kezdődhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában