Tiszajenő

2023.01.28. 06:55

Órák óta hevert mozdulatlanul a bokrok közt egy idős férfi, amikor rátaláltak

A minap négy tiszajenői polgárőr – Berényi Lajos, Szabó Sándor, Hajdú József és Lólé Zsolt – a késő esti szolgálatteljesítés közben gyanús dolgot észlelt. Kivilágítatlan külterületi részen haladtak autójukkal, amikor a fényszóró valami szokatlannak tűnő dologra vetült…

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kállai Márton

Azt vettük észre, hogy az úttól néhány méterre a gazos, bokros területen fekszik valaki

 – számolt be a történtekről Lólé Zsolt, aki egyben a Tiszajenői Polgárőr Egyesület elnöke, de ugyanúgy kiveszi részét a járőri és egyéb akciókból is, mint a többiek. 

– Kiszálltunk megnézni. Egy idős férfi feküdt ott, teljesen átázott, hiszen aznap esett az eső. Egészen kihűlt már, többnyire csak nyöszörgött. Felültettük, pléddel betakargattuk. Nagyon fázott, reszketett, egészen elgémberedett. A kihűlés miatt már zavartan is viselkedett, de azt sikerült megtudni, hogy a boltba indult a délutáni órákban – később mások is megerősítették, hogy látták, amikor elindult –, de menet közben elesett és utána nem tudott felkelni. Tehát már legalább három órája feküdhetett ott. A bácsi 87 éves, azon a kivilágítatlan, rossz állapotú, saras-gödrös úton fiatalabb, egészséges embernek sem könnyű közlekedni… Este nyolc óra után pedig nem is járkálnak emberek arrafelé, így az volt a nagy szerencséje, hogy mi épp ott haladtunk el és észrevettük – hangsúlyozta Lólé Zsolt.

A polgárőrök természetesen mentőt hívtak az idős férfihoz, a szakemberek megerősítették, hogy szinte az utolsó pillanatban találtak rá, nem sokon múlt a bácsi élete. Beszállították a kórházba, a polgárőrök pedig értesítették a férfi hozzátartozóját a történtekről.

Szerencsére az idős ember megúszta az esetet A polgárőrök érdeklődtek az állapota felől: a férfit bent tartották ugyan a kórházban, de azóta már jobban van.

– Kiemelten kérnénk a lakosságot, hogy egymásra is figyeljenek jobban! – kéri a polgárőrök vezetője. – Mint az eset is bizonyítja, nagyon könnyen megtörténik a baj, nem sokon múlik egy ember élete. Ha valaki azt veszi észre, hogy napok óta nem látja a szomszédját, vagy régóta nincs felhúzva a redőny, szóljon nekünk, mi utána járunk, nem történt-e valami baj az illetővel. Volt már, hogy valakinél napokig nem füstölt a kémény, és kiderült, azért nem tudott fűteni, mert nem volt képes felaprítani a fát. Mi neki is segítettünk. Másnak a tüzelője fogyott el, ezt jeleztük a polgármesternek és segített megoldani a helyzetet. Nem egyszer vittünk már valakit orvoshoz, vizsgálatra is, különösen a járványhelyzet idején. De nagy területről van szó, mindenütt nem tudunk ott lenni, még ha a mi polgárőrségünk nagyon is aktív – hangsúlyozta Lólé Zsolt. 

Víkendházakra, fákra is vigyáznak

Nem csak bent a faluban, de a külterületen is rendszeresen megfordulnak a jenői polgárőrök. Járnak ki lóval és gépkocsival is. Sajnos sok idős él egyedül a faluszéli, tanya jellegű végeken, elkél nekik is a segítség, és hogy vigyázzanak a biztonságukra. Bár Tiszajenő közbiztonsága jónak számít. A külterületen emellett nyaralók is üresen állnak ilyentájt, így ránéznek azokra is járőreink, nehogy feltörjék őket. A természetvédelmi területen pedig a fákra ügyelnek – ha fagyosabbra fordul az idő, fatolvajok is erre tévedhetnek, de ha látják a rendszeres mozgást, remélhetőleg nem itt fognak próbálkozni a fák kivágásával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában