Ránk vigyáznak

2023.01.20. 06:55

Tavaly 72 éles bevetésen vett részt a szolnoki Életjel Mentőcsoport

Romok között, víz alatt vagy sziklákon – egy terep sem jelent gondot az ország legrégebbi, és legsokoldalúbb, közel harminc éve működő mentőcsoportjának. Az Életjelesek speciális tudásukkal , felszereléseikkel és kiképzett kutyáikkal a legelképesztőbb helyekre is képesek eljutni, nem véletlen, hogy a világ számos pontján segítettek már.

Molnár-Révész Erika

Smile, a kis tacskó már tizenhárom éve segíti gazdája, Turi László, és az Életjel Mentőcsoport munkáját

Fotó: Mészáros János

– Mentőcsoportunk a tavalyi évben összesen 72 éles bevetésen vett részt. Nagyon sok volt ebben a tűzeset, és a műszaki mentés, de eltűnés és vízbe fulladások is előfordultak – foglalta össze a 2022-es évet Turi László, a szolnoki Életjel Mentőcsoport vezetője. Mint mondta, a beavatkozások nagy része sikeres volt, és több benyújtott pályázatuk is nyert tavaly.

– Ezek egyikéből szereztünk be egy műszaki mentésre is alkalmas tűzoltóautót Ausztriából, ami itthon is egyedülállónak mondható, hiszen ilyen kategóriájúból csak öt darab van Magyarországon. Ennek a nagy méretű járműnek a beszerzését az M4-es autópálya megépülése indokolta – mondta a szakember.

Az Életjel Mentőcsoport ugyanis ma már önkéntes tűzoltóságként is működik Zagyvarékason, Újszászon, Szászbereken, valamint most már az M4-es autópálya, továbbá a 32-es főút különböző szakaszai is hozzájuk tartoznak.

– Két új taggal bővült a csapatunk, mindketten önkéntes tűzoltóként vesznek részt a munkánkban, de tovább szeretnék fejleszteni tevékenységüket búvárként is. Emellett van még egy harmadik tagunk is, aki repülőgépes oktató, és a korábban beszerzett kisrepülőnk működtetésében és ennek oktatásában segédkezik. Jelenleg összesen tizenkilencen vagyunk, de folyamatosan várjuk a jelentkezőket a csapatunkba – sorolta.

A mentőcsoport munkáját jelenleg három, személyek eltűnéshez kiképzett kutya, Ranger a tacskó, Trinity a labrador és Smile, az országosan ismert és elismert "szupertacskó" segíti.

– Smile aktív kutya még, bár már azért korosodik. Ennek ellenére számíthatunk rá még mindig – árulta el gazdája, Turi László .

A mentőcsoport a műszaki mentéseken túl idén beavatkozott már gázrobbanásnál is, mégpedig Kengyelen, és nemrég, éppen péntek tizenharmadikán mentettek ki egy vízaknába esett sertést. Emellett továbbra is részt vesznek a Tiszaburánál folyóban eltűnt férfiak keresésében is.

Az Életjel Mentőcsoport 1994-ben ala­kult, vagyis, speciális tudásukkal közel harminc éve segítenek önként a bajbajutottakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában