Légiutaskísérők

2023.02.17. 19:55

A felhők között választott magának szakmát a szolnoki diáklány

Egy napra a légiutaskísérők bőrébe bújhatott Mező Zsófia, a Szolnoki Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum tizedik osztályos tanulója. Különleges élményeiről hírportálunknak mesélt.

K. J.

Mező Zsófia (balra) egy Rómába tartó járat fedélzetén ismerkedhetett meg a légiutaskísérők munkájával

Forrás: Beküldött fotó

A Junior Achievement Magyarország Oktatási és Vállalkozásszervezési Alapítvány minden évben megszervezi a Leaders for the Day programot, melynek részeként a diákok alaposabban megismerhetik egy általuk választott szakmában dolgozók mindennapjait. A fiatalok egy szakemberrel tölthetnek el egy teljes munknapot, így gyűjtve sok-sok tudást és tapasztalatot.  

Mező Zsófia, a Szolnoki Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum tizedik osztályos tanulója egészen rendkívüli lehetőséget kapott. Az egyik diszkont légitársaság, a Wizz Air támogatásával ugyanis a stewardessek munkájával ismerkedhetett meg.

– Kővágóné Szabó Enikő oktató és kapcsolattartó segítségével pillantottam bele a szakmába. Mindenképp szerettem volna kipróbálni a légiutaskísérők munkáját, hiszen ez jelenti számomra az álom hivatást – mesélte nagy izgalommal a turizmus szakon tanuló Mező Zsófia. 

– Reggel fél hatra értem ki a budapesti repülőtérre, amikor a légiutaskísérők becsekkoltak – idézte fel annak az emlékezetes napnak a történetét. – Kicsit később megbeszélést tartottak, amelyen felosztották egymás közt az aznapi feladatokat. A repülőn aztán nekem is elmesélték a feladataikat és egyebek közt megmutatták, hogyan töltik fel a nasis kocsikat és miként ismertetik az utasokkal a biztonsági előírásokat. Az a járat Rómába repült, ahol a leszállást követően a stewardessek kitakarították az üléseket, az egész utasteret, és a gépet is ellenőrizték.

Mező Zsófia azt is érdekesnek találta, hogy a légiutaskísérők magyarul és angolul is kommunikáltak. 

Ahogy oly sok filmben láthatjuk, felszállás előtt ismertették az utasokkal a vészhelyzeti protokollt, megmutatták az életmentő felszereléseket, az utazást pedig azzal tették szinte családiassá, hogy a pilótákat angol és magyar nyelven is bemutatták.

A fiatal lány nagyra értékelte, hogy sokat beszélgethetett a stewardessekkel, akik azakmai tanácsokkal is ellátták. 

– Ez a nap tovább erősítette bennem az elhatározást, hogy a légiutaskísérő szakma legyen majd a hivatásom. A későbbiekben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen turizmus szakán szeretném folytatni tanulmányaimat és bővíteni az angol, valamint a francia nyelvtudásomat.

A nyelvtudás önmagában nem elég

Mező Zsófia céljai egyértelműek, s azokhoz több lépés vezet. Ahhoz ugyanis, hogy valaki stewardess legyen nem elég a nyelvtudás, külön tanfolyamokon is el kell sajátítani a szakma fortélyait. Később pedig több körös próbatételek várnak a jelentkezőre, mire valaki elhelyezkedhet egy légitársaságnál. Fontos az öltözet, a megjelenés, a kedves, figyelmes és előzékeny viselkedés, melyek egytől-egyig elengedhetetlenek ehhez a munkához.


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában