Házasság hete

2023.02.18. 17:00

A Szolnoki Református Egyházközség is megemlékezik a házasság hetéről

Vasárnap két istentiszteletet hallgathatnak meg a gyülekezet tagjai, mindkét alkalom központi témája lesz a család, a házastársi kötelék fontossága, az emberi élet minőségét meghatározó szerepe.

Szathmáry István

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A vasárnapi első istentiszteleten délelőtt tíz órakor Szandaszőlősön a Munkácsy Mihály utcai református gyülekezeti házban, délután három órakor pedig – a jelenlegi energiahelyzet miatt a Szolnoki Evangélikus Egyházközség vendégeként – a Verseghy Parkban levő evangélikus templomban hangzik el erről a kérdésről Bárány György segédlelkész szolgálatával református igehirdetés.

Mindkét gyülekezeti alkalmon a református liturgia rendje szerint az ige üzenetének kifejtése jelenti majd az istentisztelet súlypontját, de szintén régi hagyomány szerint most személyes tanúságtételek is szólnak majd a házasságról, mint az emberi élet minőségét meghatározó életformáról. Az igehirdetés elhangzása mellett házaspárok szólnak arról a gyülekezethez, hogy igei alapokon ők miként élik meg házastársi kapcsolatukat egymással, és ennek léte hogyan hat családjukra, környezetekre, életközösségüknek milyen kihatása van számukra a mindennapok gyakorlatában.

Mint köztudott, a református egyház lelkipásztorai szinte kivétel nélkül családi kötelékben élő emberek. Végh Miklóst a szolnoki gyülekezet vezető lelkészét arról kérdeztük, hogy lelkipásztorként miként éli meg a házasságát.

Számomra az Istennel való kapcsolat után a földi élet legnagyobb ajándékát jelenti a házasság és a család. Magyarországon hagyományosan a református lelkipásztorok között gyakori a nagycsaládos. Nekem öt gyermekem és öt unokám van, s ebben az is közrejátszik, hogy ezt a mintát hoztam otthonról. Én is nagycsaládban nőttem fel, négyen vagyunk testvérek, s feleségem rokonságában nem ritka akár a nyolc gyermek sem. Számunkra alapérték, hogy mi is adjuk tovább az életet, ha lehetőségünk van rá, így ezt a mintát vitték tovább utódaink is 

– mondja a lelkipásztor, akinek felesége, Marieke Hollandiából származott Magyarországra, így önként adódik a kérdés, a házasság hogyan képes eltérő életformákat is közös nevezőre hozni.

– A család nagy erőpróbája, amikor eltérő mentalitású emberek kerülnek egymással életközösségbe. Biztos, hogy ez kihívást jelent egy ilyen szoros kapcsolatban, de a legfontosabb, hogy életünk legmélyebb rétegeiben megéljük azonosságunkat. A mi számunkra feleségemmel, Mariekével már az alapoknál van olyan egyezés, ami lehetővé teszi a közös életet – közös keresztyén hitünk, református életfelfogásunk -, és ez erősebb kötelék, mint amilyen különbséget jelentenek a valóban meglévő kulturális különbségeink.

Mindketten hasonló értékeket hordozunk és adunk tovább az utódainknak, s Isten kegyelme, hogy tapasztalatunk szerint ezeket az értékeket a gyermekeink is továbbviszik. Ebben nagy szerepe van a tőlünk kapott mintának, így például a lányaink közül ketten már hozzánk hasonlóan korán házasodtak, és boldog házasságban élnek. Abban, hogy ők ebbe belevágtak, szerepe van annak, hogy tőlünk is azt látták, hogy a házasság nem kalitka, amiből menekülni kell, hanem olyan szeretetszövetség, ami a földi élet különleges ajándéka, és ők ezt vitték tovább. 

A gyerekek szeretete is egy olyan minta, amit ha az ember a saját családjában lát, hogy jó, akkor értékként viszi tovább.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában