Köröstetétlen

2023.02.06. 13:55

Egyedülálló ötlettel hívja fel magára a figyelmet a kistelepülés

Mesterien megtervezett falulogót pillanthattak meg a minap azok az érdeklődők, akik a legnépszerűbb közösségi oldalon informálódtak a kőröstetétleni önkormányzat híreiről. Nemrégiben készült el ugyanis a mintegy nyolcszáz lelkes kisközség nevezetességeit megörökítő alkotás.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A népies köntösbe öltöztetett műről a nagy múltú tetétleni Árpád-emlékmű és székelykapu, valamint a helyi templom egyaránt visszaköszön. Ez utóbbi a falu egyik legfiatalabb épített öröksége: az impozáns egyházi épületet 2007. október 21-én adták át.

A logó elkészítéséről Pásztor Roland polgármestert kérdeztük, aki hírportálunknak elmondta, a Házasság hete fotópályázat díjazottjait ezzel a motívummal ellátott tárgyakkal szeretnék majd megajándékozni.

– Településmarketing szempontjából rendkívül fontos számunkra a logó, és persze a hozzá kötődő ajándéktárgyak is – avatott be a kép létrejöttének hátterébe a község első embere. Pásztor Roland hozzátette: egy helyi grafikusművész, Farkas Gréta, korábban ingyen vállalta, hogy elkészíti az alkotást a falunak. Különleges műve elsősorban bögréket, pólókat és hűtőmágneseket díszít a jövőben. Azt is megtudtuk, hogy a mintás használati tárgyak értékesítését várhatóan néhány hét múlva kezdik meg.

Látványos szimbólumok idézik fel a falu kincseit
Forrás: Kőröstetétlen önkormányzata

– Amikor átvettem a hivatalt, számos döntést kellett meghozni, köztük volt az is, hogy egy olyan ábrázolás szülessen meg, amely méltán népszerűsíti községünket. A nagyjából két hete elkészült grafikával a faluimázs erősítése volt a legfontosabb cél – hívta fel a figyelmet Pásztor Roland.

Történelmi obeliszk is megjelenik a grafikán

A díszítmény felső részén látható Árpád-emlékmű a falu kiemelkedő helyszínének számít. A kistelepülés honlapján emlékezik meg róla, hogy Arany János egykor nagy érdeklődést tanúsított az Árpád-monda iránt, miszerint a fejedelem Nagypengyom halom tetején táborozott serege élén. A magyar költőóriás ennek hatására írta meg a Tetétleni halmon című költeményét. Az itteni csárdában ismerte meg Csonka Márton pásztorembert is, akinek a Vén gulyás, és a Vén gulyás temetése című verseket szentelte. Nagykőrös elöljárósága a honfoglalás ezredik évfordulóján millenniumi emlékművet, egy obeliszket állíttatott a Nagypengyom halmán, mely méltóságteljesen emelkedik a házak fölé, és ma is a község fő látványossága. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában