Múltidézés

2023.02.19. 18:00

Jászsági vasúttörténeti könyv jelenik meg a jeles évforduló alkalmából

A Hatvan ‒ Szolnok közötti vasútvonalat 1873. március 10-án adtak át a forgalomnak.

Illés Anita

Forrás: Fortepan

A Hatvan ‒ Szolnok vasútvonal 150 éves évfordulója tiszteletére a Jász Múzeumért Alapítvány kiadásában tavasszal jelenik meg a Vasutak a Jászságban című könyv, melyet Szikszai Mihály, a MNL Jász-Nagykun-Vármegye levéltárosa és két szerzőtársa, Csajka Gizella és Sándor Antal írtak. A könyv előfizetői felhívásában Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója ismertette, hogy a vasút az 1800-as évek elején Angliából indult el világhódító útjára. 

Felidézte: Magyarországon a reformkor politikai elitje ismerte fel a közlekedés fejlesztésének szükségességét. 

Az 1836-os pozsonyi országgyűlésen megszületett az első magyar vasúti törvény. Ezt követően pedig nagy lendülettel indult meg a vasúttervezés és –építés Magyarországon. 

– Jászberényt 1840-ben még nem érte el a hőn áhított vaspálya, erre a jászoknak még három évtizedet kellett várnia. 1863-ban vetődött fel a Hatvan ‒ Szolnok közötti vasútvonal gondolata, amelyet végül 1873. március 10-án adtak át a forgalomnak. Ennek éppen 150 esztendeje. Az Újszász ‒ Jászapáti vonalat, ún. „jász vasutat” 1885. július 20-án nyitották meg, majd tovább fejlesztve, 1909-ben építették ki a Jászapáti ‒ Vámosgyörk Helyiérdekű Vasutat. A jászsági vasútvonalak kiépítésével a jász településeket bekapcsolták a magyar gazdaság vérkeringésébe – tudtuk meg közléséből. A könyv bemutatja a magyarországi vasútépítés történetét, a Hatvan ‒ Szolnok vasútvonal megszületésének körülményeit. Megismerhetjük a Jászság normál és keskeny nyomtávú vasútvonalait, a „jász vasút” létrejöttét, az állomásépületeket, a vasúti hidakat, a vontatójárműveket és a jászsági vasutak mindennapi életét is. Az alapítvány előfizetőket gyűjt a könyv megjelentetésére.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában