Szolnok

2023.02.21. 16:00

Kiderült, hogy mentőhelikoptert is kellett riasztani egy egészségügyi szűrésre

Szűrővizsgálatokkal, egészségmegőrzési előadással színesítve immár nyolcadik alkalommal rendezett véradást a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (CKSZK) az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) karöltve. Az eseményen kiemelték a szűrések fontosságát, s egy különös esetről is szó volt, amikor infaktus miatt mentőhelikopter érkezett egy vizsgálat helyszínére.

Fiatalok is vérüket adták Szolnokon

Fotó: Mészáros János

Kedden Szolnokon, a Baross úti Civil Központban adhattak vért a segítő szándékú jelentkezők 9 és 16 óra között.

A programhoz csatlakozott a Nemzeti Népegészségügyi Központ is, mely az épület előtt két szűrőbusszal várta mindazokat, akik szerették volna felméretni egészségi állapotukat.

– Öt évvel ezelőtt indult a programunk, melynek lényege, hogy országszerte helybe visszük a szűrővizsgálatokat – hangsúlyozta Kosik Roland, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető szűrési koordinátora. 

– Ez voltaképp egy tízéves projekt, mely nagyon sikeresnek mondható, szeretik az emberek. Ezek a szűrések prevenciós céllal történnek. A két buszban általános állapotfelmérést végzünk, mely vércukor, koleszterin, vérnyomás, EKG, illetve férfiaknál PSA szűrést takar. Ezek mellett csontsűrűség vizsgálatot, testösszetétel analízist, a másik buszban pedig szájüregi és légzésfunkciós vizsgálatokat is végzünk. Ezek fontos vizsgálatok, mert tavaly, ahogy több mint 14 ezer embert sikerült leszűrnünk, azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb helyszínre mentőt is kellett hívni. 

Volt olyan is, hogy helikoptert kellett riasztani, mert épp akkor zajlott le egy infarktus, de tavaly volt sikeres újraélesztésünk is. Sokaknál mérünk magas vérnyomást, de a magas koleszterin- és trigliceridszint is elég jellemző hazánkban.

A buszoknál már kora délelőtt állt a sor, sokan szerették volna igénybe venni a vizsgálati lehetőségeket. Köztük Forrai Annamária is.

– Fontos évente eljárni szűrésekre – jegyezte meg. – A férjemmel együtt az itt elhangzó előadásra is kíváncsiak voltunk. Csontsűrűség vizsgálaton pedig már régebben voltam, ezért mindenképpen élni szerettem volna a lehetőséggel. Nagyon jó, hogy többféle szűrésen is áteshet az ember egyszerre. 

Nagy érdeklődés övezte a buszos szűrővizsgálatokat
Fotós: Mészáros János

A központban délelőtt Bordásné Ignácz Ildikó, a kormányhivatal egészségfejlesztő munkatársa a testi-lelki egészségről szóló interaktív előadásán gyakorlatias megközelítésben például arra adott tanácsokat, mit tegyenek az emberek, hogy boldogabbak legyenek, jobb legyen a lelkiállapotuk. Ehhez léteznek egészen egyszerű technikák, amikhez bárki folyamodhat a hétköznapokban. A két előadáson először középiskolások, majd az idősebb korosztály vett részt.

A program itt nem ér véget: csütörtökön Karcagon, a Déryné Kulturális Központban adhatnak vért a civilek és tesztelhetik egészségi állapotukat. Dr. Molnár Beáta, a CKSZK vezetője rámutatott: az elmúlt években országosan 6636-an jelentek meg a civil véradásokon. 

E civil összefogás eredményeként 16 920 életet sikerült megmenteni, közülük 94 élet vármegyénk véradóinak volt köszönhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában