Pályázat

2023.02.06. 06:55

Nagy szükség van a fák pótlására: zöldítésbe fognak a jászkunsági települések

Pillanatok alatt elkapkodták az országos fásítási programban felajánlott ingyenes díszfákat, így több település nem tudott élni a lehetőséggel vármegyénkben. Pedig a zöldítésre most minden eddiginél nagyobb szükség van, a tavalyi aszály ugyanis számos egyedet kipusztított. A települések azonban törekednek ezek pótlására, akár önerő bevonásával is.

Molnár-Révész Erika

Dr. Vadon Lehel professzor, a város díszpolgára (jobbra) és Nagy András nagykunkapitány platánfákat ültetnek Kunhegyes belvárosában. Az impozáns növényeket a professzor ajánlotta fel szülővárosa számára

Forrás: Beküldött fotó

– Itt ültünk az internet mellett 24 órán keresztül, de nem sikerült egy darab fát sem lefoglalnunk a fásítási programban. Interneten lehetett volna pályázni tizenhárom őshonos fafajtából, de a rendszer olyan leterhelt volt, hogy még este sem sikerült. Addigra egyébként elfogyott az összes fa – mesélte Tiszatenyő polgármestere a kedd éjfélkor lezárult fásítási program kapcsán. Idén ugyanis folytatódik az országos Településfásítási Program. 

Harmadik ütemében ismét a tízezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhettek fákat. Összesen tízezer sorfa áll ehhez rendelkezésére, melyből most, a tavaszi időszakra kétezer darabot lehetett igényelni. 

Mező József elmondta, az önkormányzat gömb alakú szivarfát szeretett volna igényelni, melyet a település központi parkjában ültettek volna el. Mivel a kistelepülést sem kerülte el a tavaly nyári aszály, a Törökszentmiklós felé vezető kerékpárút mellett kipusztult kőriseket mindenképpen pótolják.

Sajnos a 260 fából mintegy harminc-negyven facsemete nem bírta a szárazságot, hiába locsoltuk rendszeresen. Ezeket mindenképpen cseréljük majd

 – tette hozzá a polgármester. 

Kengyelen a temető tujáiban végzett pusztítást az aszály, ráadásul fejlődő turizmusa miatt mindenképpen tervezi a zöldítést. Hársfákat igényeltek volna a temetőbe, de platánt is szerettek volna az egyik parkos területre, valamint Bagimajorba, a kúria és szélmalom környékére. Mivel a programban elfogytak az igényelhető díszfák, a település egy kis leleménnyel és önerőből, de mindenképpen megoldja a zöldítést. 

– Egykor több kastélypark is volt Kengyelen, így nagyon sok díszfa magoncot lehet találni még mindig az önkormányzati területeken, különböző juharfajokat, kőriseket, fekete diót. Ezekkel fásítunk majd, illetve a Szarvasi Arborétumtól is vásárolunk. Bagimajor kiemelt területté vált a turizmus szempontjából, folytatódnak a fejlesztések a közeljövőben. Fontos a zöldítés, hogy még inkább vonzó legyen az idelátogatók számára, így mindenképpen találunk forrást a terület fásítására – hangsúlyozta Gál József polgármester. 

Kunszentmárton viszont sikeresen pályázott facsemetékre az országos fásítási programban, az előző évek tapasztalatai alapján már a felület megnyitásának pillanatában regisztráltak. Ahogy a legutóbbi testületi ülésen Wenner-Várkonyi Attila polgármester tájékoztatta a képviselőket, eredetileg tizenhét csemete ültetését tervezték, de mindössze tizennégyre tudták benyújtani az igényt. A program jóvoltából magaskőris és ezüsthárs érkezik a tiszazugi városba. 

A tavaszi időszak ültetéseihez február és április között szállítják majd a megigényelt díszfákat, amit a KEFAG, vagyis a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosít. A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület segíti.

Adományba kapott platánokkal szépül a nagykunsági város

Kunhegyesen platánfákkal zöldítenek, melyeket a város díszpolgára ajánlott fel idén is. Dr. Vadon Lehel amerikanisztika professzor ebben az évben újabb húsz platánfát adományozott a városnak. Mint mondta, fontos számára szülővárosa és a hozzá köthető emlékek, így szívesen megajándékozza azt.

A díszpolgár már többször is adományozott csemeteként még kicsi, idővel azonban közel négy méter magasra növekvő platánfákat, melyeket Nagy András nagykunkapitánnyal közösen ültettek el. A legutóbb felajánlott díszfákat február közepén, a polgármesteri hivatal előtti parkban telepítik majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában