Közlekedés

2023.02.08. 13:55

Tiszaburán és Tiszabőn is egyre többen suhanhatnak a Pesten leselejtezett kerékpárokkal

Egyre több zöld színű kerékpár tűnik fel mostanság Tiszabőn és Tiszaburán. A jelenség nem véletlen, ezek a fővárosban leselejtezett, majd megjavított Bubik, melyeket a MOL adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Így, vagyis a szeretetszolgálat Felzárkózó Települések nevű programján keresztül juthattak el a kétkerekűek az ország legszegényebb településeire.

Molnár-Révész Erika

A tiszaburai Túró Ilona közfoglalkoztatottként dolgozik a településen, munkatársaival együtt tavaly tavasz óta használja a Bubi kerékpárt

Fotó: Majoros Árpád Csaba 

Az ország legszegényebb falvainak adományozta a korábban a fővárosban használt, majd leselejtezett Bubi kerékpárokat a MOL, összesen 2000 darabot. A zöld színű kétkerekűeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapta, és a Felzárkózó Települések nevű programjában használja fel. Ezzel a hét éven keresztül használt járművek a feliratok eltávolítása után eddig 77 településen váltak elérhetővé, hogy a legelesettebb családok munkába, iskolába járását, hétköznapi ügyintézését segítsék.

A kerékpárokból vármegyénkbe is jutott. Tiszaburán körülbelül ötven darab zöld kerékpárt használnak jelenleg, az első darabokat tavaly tavasszal kapták. 

A településen ráadásul egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szerelőüzem is működik, itt szervizelik, és matricázzák át a fővárosban leselejtezett kétkerekűeket.

– Huszonöt kerékpárt az üzemben dolgozók használnak, tizenötöt pedig az önkormányzat, illetve a Máltai munkatársai. Emellett a Biztos Kezdet Gyermekháznál további öt-tíz darabból folyamatosan kérhet használatra a lakosság, amennyiben szüksége van rá. Szeretik nagyon a Bubit, folyamatosan lehet látni a zöld bicikliket a faluban. Nagyon nagy a jelentősége ennek, hiszen itt, Tiszaburán a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköz. Maga a település önmagában is majdnem három kilométer hosszú – tájékoztatott Bátki Márton, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai programvezetője.

Tiszabőn is nagyon népszerűek a Bubi kerékpárok, ide egyelőre 25 jutott.

– Kölcsönzőrendszerben működtetjük, főleg a közmunkások és a gyermekek használják, illetve a szociális munkások. Akkora mennyiség hozzánk még nem érkezett sajnos, hogy a lakosságnak is kiadjuk. A gyerekeknek viszont szerveztünk a Bubikkal kerékpáros túrát is, ami nagyon jól sikerült – mondta Tasi Kriszta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi programvezetője.

Mint megtudtuk, a Felzárkózó Települések program helyszíneiről folyamatosan érkeznek az igénylések a Máltai Szeretetszolgálat tiszaroffi üzemébe, ahol újabb 280, használatra előkészített kerékpár vár kiszállításra, és még további 800 darabot alakítanak át a következő hónapokban.

Tiszabőn a gyerekek kerékpáros kirándulásokra használják a zöld bicikliket
Fotós: Majoros Árpád Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában