Megemlékezés

2023.02.24. 17:09

Rendhagyó tanórának adott otthont a ceglédi városháza

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek pénteken a ceglédi városházán.

Hartai Gergely

A témával kapcsolatban Marton József, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársa tartott előadást

Forrás: Cegléd város Facebook-oldala

Rendhagyó történelemórán emlékeztek a kommunista diktatúrák áldozataira pénteken délelőtt a városháza dísztermében – idézte fel Facebook-oldalán a polgármesteri hivatal. A diákokat és a megjelenteket dr. Csáky András polgármester köszöntötte a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. A programon „Veresre vert szabadság” címmel tartott előadást Marton József, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársa. 

Elhangzott, globálisan 100 millió fölé tehető azoknak a civileknek a száma, akik ennek a rendszernek áldozatául estek. 

Az előadó úgy fogalmazott: ne elsősorban a miértekre, hanem az áldozatokra is emlékezzünk. Mint mondta, emléküket úgy őrizzük, hogy az igazságra emlékezünk, valamint arra, hogy az áldozatok a hitükért álltak ki, és nem engedtek abból. 

Az Országgyűlés még 2000-ben döntött arról, hogy minden év február 25-én megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól a középfokú oktatási intézményekben – írta bejegyzésében a hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában