Jászkunság

2023.02.22. 16:00

Teret adtak a folyónak - véget ért a hullámtéri projekt a Közép-Tiszán

A beruházásnak köszönhetően jelentősen javul a térség árvízi biztonsága, egyúttal a természetes vízvisszatartás képessége is.

Rimóczi Ágnes

A nagyszabású beruházásnak köszönhetően jelentősen javul a térség árvízi biztonsága, egyúttal a természetes vízvisszatartás képessége is

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Több mint 376,5 hektár területet adtak vissza a folyónak a Közép-Tiszán a most lezáruló Tisza hullámtér projekt keretében. A szerdai, vármegyeházán megtartott projektzáró rendezvényen többek között a beruházás szükségességéről és a beavatkozások kapcsán várható hasznokról is szó esett.

– A „Tisza hullámtér: Nagyvízi meder vízszállító képességének javítása a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti szakaszon” elnevezésű projekt legfőbb célja az volt, hogy az eddiginél szabadabb utat enged a folyónak, így árvíz esetén gyorsabb, akadálymentes lefolyást biztosít – hangzott el az eseményen. Mindennek érdekében megszüntették a hullámtéri szűkületeket, négy helyszínen – Szórópuszta és Doba között, Nagykörű közelében, továbbá a Tisza bal partján, Szajolnál és Óballánál – összesen tizenegy kilométer hosszan történtek töltésáthelyezések. 

Elbontották továbbá az övzátonyokat, eltávolították az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat, illetve az ugyancsak lefolyási akadályt képező, elburjánzott, nem őshonos, invazív növényzetet. 

Emellett a kibővült hullámtereken vizes élőhelyeket, halivó helyeket, vízmegtartó létesítményeket alakítottak ki. A fejlesztés közvetve negyvenkilenc, közvetlenül pedig tizenöt települést (Besenyszög, Csataszög, Fegyvernek, Kisköre, Kőtelek, Nagykörű, Pély, Szajol, Szolnok, Tiszabő, Tiszabura, Tiszapüspöki, Tiszaroff, Tiszasüly, Törökszentmiklós) érintett.

A projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam 18,102 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. A nagyszabású beruházásnak köszönhetően jelentősen javul a térség árvízi biztonsága, egyúttal a természetes vízvisszatartás képessége is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában