Szolnok / Galériával

2023.03.22. 17:25

A miniszteri biztos szerint az állatvédelem felkarolásával egy jobb világot építünk

A Szolnok Városi Állatotthon munkatársainak elhivatottságát is méltatták.

K. J.

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújulásáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos

Fotó: Nagy Balázs

Szolnokra látogatott Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújulásáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki az állatvédelem aktualitásairól és helyi vonatkozásairól tárgyalt Szalay Ferenc polgármesterrel. Az egyeztetést követően ellátogattak a Szolnok Városi Állatotthonba, ahol az állatvédő szervezetek munkáját, és a felelős állattartás fontosságát emelték ki.

Másodjára járok Szolnokon, ahol szinte azonnal meggyőződtem arról, hogy mennyi állatot szerető ember jár a város utcáin 

– kezdte Ovádi Péter miniszteri biztos. 

–  Az önkormányzat is hatalmas hangsúlyt fektet az állatvédelemre. Éppen ezért bízom abban, hogy Szolnok egy jó iránytű lehet a többi város számára, hiszen egy kellően jól működő állatvédelmi rendszert hozott létre. Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy egy olyan társadalmat neveljünk, melynek tagjai számára alapérték az állatvédelem. Az elmúlt időszakban kiemelt jelentősége volt annak is, hogy a jogszabályi környezetet felülvizsgáljuk és örülök, hogy olyan módosítást sikerült végrehajtani, amelyet a parlament egyhangúlag elfogadott. A büntető törvénykönyv számtalan új elemet tartalmaz. Európában például Magyarország lépett fel először a szaporítók ellen, akikre büntetés vár, ha nem megfelelően bánnak az állatokkal. Ennek tükrében az állatvédelem akkor tud jól működni, ha a hatóság, az önkormányzat, a civil szervezetek és az állam is összefog. 

A tavaly létrehozott országos állatvédelmi témahét sikeresnek bizonyult, hiszen több mint 1300 oktatási intézményben közel 130 ezer gyermeket tudtunk bevonni a programba.

– Mindez azt mutatja, hogy a társadalom készen áll a tudatosabb állattartásra – húzta alá Ovádi Péter. – A jelentős érdeklődésre való tekintettel idén ősszel folytatjuk a témahetet. Fontos, hogy már gyermekkorban rávezessük a fiatalokat a tudatosabb és felelősebb állattartásra.  

A gyerekek mellett felnőttként is fejlődhetünk a témában, hiszen ha valaki szeretne felelősebb gazdivá válni, a gazdijogsi.hu oldalon megfelelő tananyagok elsajátításával megteheti azt. 

Szalay Ferenc polgármester a Szolnok Városi Állatotthon munkatársainak kitartó és szorgalmas munkáját is kiemelte. 

– Ma sok családban tartanak kisállatot – mutatott rá. 

Emiatt fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az állattartás szabályaira és fontosságára. A Szolnok Városi Állatotthon munkatársai mindent megtesznek azért, hogy felhívják a figyelmet az állatvédelemre. Iskolákban tartanak előadást a témában és többször szerveznek családi napot is. A közös célunk és feladatunk pedig az, hogy már óvodás korban elérjük a gyerekeknél, hogy természetessé váljon számukra egy kisállat megfelelő gondozása és tudatos ápolása.

Az eseményen Lits László, az NHSZ Zounok Zrt. ügyvezetője az állatotthonban történt fejlesztéseket és a dolgozók kitartó munkáját is méltatta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában