Döntés után

2023.03.31. 11:30

Egyre rosszabb állapotba kerül a Hunyadi úti víztorony, lépnie kellett az abonyi testületnek

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön délután az abonyi képviselő-testület. A tanácskozáson a küldöttek egyebek mellett a Hunyadi János úti víztorony felújításáról is határoztak, emellett tájékoztatót hallgattak meg a védőnői és a háziorvosi feladatellátás helyzetéről.

H. G.

Jóváhagyták a fürdőhely rövidebb, június 1-től augusztus 31-ig történő nyitvatartását

Fotó: Abonyi önkormányzat

A városháza programjának elején a dr. Kostyán Andor Rendelőintézet vezetője osztotta meg gondolatait a települést érintő aktuális egészségügyi kérdésekről. Dr. Pusztai Dezső elmondta, a hazai egészségügyi rendszer átalakítása Abonyban is érezteti hatását. A védőnők működésével kapcsolatban megjegyezte, hogy feladatellátásuk vélhetően állami kézbe kerül. Ez azt jelenti, hogy az állam a vármegyei vezető kórházakhoz delegálja a feladatkört. Ezek az intézmények pedig – nagy valószínűséggel – továbbadják azt a járási kórházaknak.

– Esetünkben a Dél-pesti Centrumkórház ez a vezető intézmény. Hozzájuk tartozik majd a Dél-Pest vármegyei védőnők teljes létszáma. Úgy gondolom, hogy a ceglédi járás védőnőit később a ceglédi kórházhoz delegálják, és az ápolási igazgató lesz a közvetlen vezetőjük. Ám a szakmai irányítás az országos irányelvek szerint zajlik majd – fogalmazott dr. Pusztai Dezső.

A szakember ezután arról ejtett szót, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakulása is nagyban érinti a települést. Az elképzelések szerint vármegyei bontásban, de az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt háziorvosok bevonásával működtetnék a rendszert. Vagyis, 8-16 óráig az adott körzetet a háziorvosnak kellene ellátnia, ügyeleti esetekkel is. 16-22 óráig pedig az általuk szerveződött, de az OMSZ által irányított ügyeleti szolgálat végezné munkáját. 22 órától reggel 8 óráig, illetve munkaszüneti és ünnepnapokon pedig az Országos Mentőszolgálat irányítaná a feladatellátást. Ezek az átszervezések azonban Pest vármegyében csak az idei év végén lépnének életbe.

A továbbiakban az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. által üzemeltetett városi termálfürdő, valamint a piac- és vásárcsarnok idei üzemeltetési tervezetéről tárgyalt a grémium.

Gáspár Csaba, a társaság ügyvezetője beszámolójában arról tájékoztatta a küldötteket, hogy a fürdőben jóval elmaradnak a jegyárak a térség hasonló szabadidős létesítményeinek jegyáraihoz képest, ezért – a bevétel növelése okán – 30 százalékos emelést javasolt. Ezenfelül pedig, az üzemeltetési idő rövidítését is indokoltnak látta.

Ajánlottuk már a három hónapos nyitvatartást, amely június 1-től augusztus 31-ig terjedne. Nem idegen ez tőlünk, hiszen a koronavírus-járvány időszakában egy rövidebb szezont már megvizsgáltunk

 – hívta fel a figyelmet az ügyvezető.

A napirendi pont tárgyalását követően a képviselők jóváhagyták a fürdőhely rövidebb, június 1-től augusztus 31-ig történő nyitvatartását.

A programon a Hunyadi János úti víztorony helyreállítása is kulcstéma volt. Pető Zsolt polgármester a beruházás kapcsán arról számolt be, hogy az építményről készült szakvélemény szerint egyes intézkedéseket azonnal meg kellett tenni. Ilyen volt egy itteni előtető kialakítása és a komplexum területének jól látható módon történő elkerítése egyaránt.

– A szakmai anyag arra is kitért, hogy a torony állagromlása azzal csökkenthető, ha a víztároló tér szigetelési munkáit elvégezzük, ezzel pedig megszűnhet a vízfolyás. A határozati javaslat arra vonatkozik, hogy döntsünk a belső felújítás saját forrásból történő támogatásáról. Mindez a belső víztároló tér szigetelését foglalja magában – emlékeztetett a városvezető.

A javaslatot végül elfogadta a testület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában