Rengetegen hiányoznak az iskolákból

2023.03.08. 13:55

Tombol az influenza, egyre többen betegednek meg a Jászkunságban

Egyes jászkunsági iskolákban az osztályok fele hiányzik, a legtöbben köhögéssel, orrfolyással és lázzal vagy hőemelkedéssel maradnak otthon. A megbetegedési hullámnak a tavaszi napsütés vethet véget.

Munkatársainktól

Dr. Hoksári Lászlót is sokan keresik influenzaszerű megbetegedésekkel

Fotó: Mészáros János

Sorra jelentik be az óvodákban és iskolákban a hiányzásokat a szülők. Az utóbbi napokban még az sem volt ritka, hogy a nagyobb létszámú osztályok tíz-tizenkét fősre zsugorodtak a betegségek miatt. Tele vannak a szolnoki gyermekorvosi rendelők, a szokásos tavaszi, télvégi vírusos eredetű, felső légúti megbetegedésekkel jelentkeznek a legtöbben a háziorvosoknál.

A tünetek között megjelenik a köhögés és a nátha valamint egy-két napi hőemelkedés. De akad influenza vagy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzés is

– tudtuk meg Kiss László szolnoki gyermekorvostól.

A szakember hozzátette: nem meglepetés, hogy sok a beteg, a februári, márciusi hetek általában így telnek.

A házi gyermekorvos szerint mozgással és C-vitaminnal tehetünk legtöbbet a gyermekek egészségéért.

Természetesen nemcsak az iskolában okoz gondot az influenzaszerű megbetegedések terjedése, hanem a felnőttek közül is egyre többen fordulnak orvoshoz. 

Megduplázódott az elmúlt napokban a táppénzre utalt felnőttek száma

– mondta a jelenleg tapasztaltaktól dr. Hoksári László szolnoki háziorvos. Mint kiemelte, ennek oka, hogy a gyermekek úgymond „hazaviszik” a fertőzést okozó vírusokat, baktériumokat a szülőknek.

– Sokszor előfordul, hogy a felnőttek még betegebbek lesznek, sőt, azt figyeltük meg, hogy tovább tartanak a tünetek. Míg korábban egy hét alatt kiheverték a páciensek, jelenleg két hétig tapasztalhatóak, olyanok mint a köhögés, az orrváladékozás, a levertség és a gyengeség. A betegségek fele-harmada valóban influenza, a többi a szokásos nátha, felsőlégúti tünetekkel járó megbetegedés – tájékoztatott a szakember. Hozzátette, még mindig érdemes beadatni az influenza elleni vakcinát, hiszen az néhány nap alatt már részleges védettséget ad, ami hamarabb segít leküzdeni a kórt. A védőoltást ráadásul a hatvan év felettiek, a krónikus betegek, valamint a várandós nők ingyenesen kérhetik a háziorvosuktól. 

Egyre magasabb az esetszám

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett adatok szerint rohamosan nőtt az akut légúti megbetegedéssel, vagy az infulenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya az elmúlt hetekben. A legfrissebb adatok a nyolcadik hétre vonatkoznak, ahol Jász-Nagykun Szolnok vármegyében 869 esetben igazolták az influenza valamely variánsát.

Ahogy fogalmaztak, influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a nyolcadik naptári héten 16 jelentés érkezett, ezek közül egyik a Jászkunság.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában