Játszóház

2023.03.18. 18:40

Gyerekzsivajtól volt hangos a jászfényszarui közösségi tér

A népi játékok kimozdították a gyerekeket a digitális kütyük világából

I. A.

Régi idők népi fajátékait ismerhették meg a gyerekek Jászfényszarun

Fotó: Pesti József

A készségek európai éve alkalmából kézzel készített népijáték bemutatót tartottak pénteken Jászfényszarun, a Régi Parókia közösségi térben. 

– A Bedekovich témanapok keretében az év során több alkalommal szervezünk értékőrző foglalkozást és tárlatlátogatást a helyi gyerekeknek. A népi játék bemutatót a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány, valamint a szolnoki Europe Direct iroda együttműködésével rendeztük meg. 

A játszóházban Bali István, a Jászkun-Picard francia-magyar baráti kör elnökének gyűjtése alapján készült francia és belga fa népi játékokat próbálhatták ki az általános iskolások 

– avatott be a program részleteibe Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke.

A népi játékok amellett, hogy örömforrást jelentenek, tanítanak és sokoldalúan fejlesztik a gyerekek készségeit, képességeit. És nem utolsó sorban kimozdítja a fiatalokat az online világból.

A gyerekek élvezték a hagyományos játékokat
Fotó: Pesti József

A Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány népi játszóházának célja a népi gyermek- és sportjátékok hagyományainak ápolása és ezek megismertetése a gyerekekkel, fiatalokkal. Burai István, az alapítvány elnöke érdeklődésünkre elmondta: a bemutatott játékok kiválóan fejlesztik többek között a társas kompetenciákat, a számolási alapkészséget és a finommotorikát. Az ügyességi játékokkal a gyerekek megtapasztalhatják a kompetitív játékélményt, azaz a versenyzést, mely megtanítja őket küzdeni, nyerni és veszíteni.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában