Esemény

2023.03.21. 16:30

Temetői barangolásra hívták a múlt iránt érdeklődőket Jászalsószentgyörgyön

Neves helyiek síremlékeit keresték fel a temetőben.

Illés Anita

Érdekes helytörténeti ismeretekkel gazdagodtak a résztvevők

Forrás: Beküldött fotó

Ismeretterjesztő temetői sétát szervezett március 18-án a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület. 

– A barangolást Simon Károly, az egyesület elnöke vezette, aki évtizedekkel ezelőtt családfakutatása során megkereste elhunyt családtagjainak a sírját a jászalsószentgyörgyi temetőben. Közben több valamikor nagynevű, híres ember sírjára is rátalált, amit anyakönyvi adatokkal bizonyított. Kialakított egy védett sírkertet, ahová azoknak a neves személyiségeknek a kidőlt síremlékét helyezték, amelyeknek már nem volt gazdája. Ilyen volt például Vágó Pál festőművész nagyanyjának a síremléke. Munkájának köszönhetően 2012-ben kötetbe gyűjtötte a neves emberek, többek között katonák, iparosok, gazdálkodók, pedagógusok, egyházszolgák síremlékeinek fotóit és a személyhez köthető egyéb adatokat – számolt be hírportálunknak Marton Rita, az egyesület titkára. 

A temetői séta során a múlt iránt érdeklődő csapat megállt például Frantsik Franciska tanítónő és családja sírjainál, a Mizsei testvérek kriptájánál és a katonasíroknál.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában