Máltai Szeretetszolgálat

2023.04.21. 17:21

A babák testét és az anyák lelkét is ápolják a tiszabői Biztos Kezdet Gyerekházban - galériával

Sok otthonban nincs megfelelő padló ahhoz Tiszabőn, hogy az édesanyák letegyék a gyermeket, így gyakran kimarad a mászás fázisa a babák mozgásfejlődési szakaszai közül. A 2019-ben átadott Tündérkert Biztos Kezdet Gyerekház szakemberei azon dolgoznak, hogy korrigálják ezeket a lemaradásokat. A három év alatti gyermekeket fogadó intézményben az édesanyák lelkére is nagyon odafigyelnek.

Molnár-Révész Erika

A baba akkor fejlődik, ha az anyuka is jól van

Fotó: Mészáros János

Édesanyák és gyermekek beszélgetésétől, kacagásától hangos a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett tiszabői Biztos Kezdet Gyermekház. Itt szinte mindig telt ház van, pedig nem kötelező bejárni, az együttműködés ugyanis nagyon szoros a szülők és az itt dolgozók között. A vidám zsongás ellenére az egyik sarokban kemény munka zajlik, a földre terített szivacson egy négyhónapos gyermeket szakember tornáztat. Rácz Etelka és kisfia Olivér az intézmény rendszeres látogatói, a karácsonykor született kisfiúnak mozgásfejlesztésre van szüksége.

Azt a mozgásfejlődési lemaradást próbáljuk helyrehozni, amivel ezek a babák küzdenek 

– mondta az Olivérrel foglalkozó Mohácsi Andrea koragyerekkori szakértő, aki hetente többször jön segíteni. 

Arányaiban sok gyermek küzd itt, Tiszabőn azzal, hogy mozgásfejlődési elmaradása van. Általában az a jellemző a faluban, hogy az anyukák nem tudják letenni a talajra a babát, hiszen nincsenek meg azok a körülmények, amelyek megfelelőek lennének ehhez. Ezért alakul ki többféle mozgásfejlődési elmaradás, hiszen a gyerekek kevesebbet másznak, általában karban vannak a legtöbbet, és innentől kezdve már az állás a következő mozgásfejlődési szakasz. Vagyis, a mászás, mint köztes szakasz kimarad, ami később gondot jelenthet a fejlődésben – hangsúlyozta a szakember. A gyerekházban nem csak a babákra és kisgyermekekre, de az édesanyákra is kiemelten figyelnek. 

– Azt gondoljuk itt, a Biztos Kezdet Gyermekház dolgozóival együtt, hogy a baba akkor fejlődik, ha az anyuka is jól van. Odafigyelünk arra, hogy a szülőnek is biztosítsunk különböző szolgáltatásokat. Ilyen például az úgynevezett Anyaakadémia, ami arról szól, hogy az anyukák önismereti foglalkozáson vesznek részt. Megismerik saját érzéseiket, kicsit foglalkozunk a lelkükkel. Azt látjuk, hogy van rá igény, az anyukák nagyon szeretik ezeket a csoportokat. Azt mondják, jól esik nekik, mert ilyenkor kiszakadnak a gyermekgondozás mókuskerekéből, és egy kicsit magukra is tudnak koncentrálni – mondta az édesanyákkal foglalkozó Marton Krisztinaaddiktológiai konzultáns. 

 

A Biztos Kezdet Gyermekházban emellett folyamatosan tartanak olyan foglalkozásokat is, ahol az édesanya és a gyermek együtt kézműveskedik, játszik, ezáltal közelebb kerülnek egymáshoz. A konyhán mindig a szülők főznek, így, még hó végi nehezebb időszakban is meleg ételhez jut anya és gyermeke. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában