Galériával

2023.04.18. 11:25

Bővült az abonyi parkerdő: kisállat simogató várja a gyerekeket

Az elmúlt években jelentősen átalakult az abonyi parkerdő és környezete. A helyiek által közkedvelt zöldövezetben nemrégiben levendulás, játszótér, nyársalóhely és futókör is létesült. A legújabb beruházásnak viszont a gyermekek örülhetnek igazán: a napokban ugyanis egy kisállat simogatót építettek a területen.

Hartai Gergely

A napokban kisállatok költöztek a város parkerdejébe. Ottjártunkkor éppen etetésre hívták az új jövevényeket

Fotó: Nagy Balázs

– Az elmúlt négy évben soha nem látott mennyiségű fejlesztési forrás érkezett Abonyba. Újra megnyitottuk a parkerdőt, ahol kialakítottunk egy kisállat simogatót, megépült a futókör és közadakozásból egy játszótér is létesült. Építettünk továbbá szabadtéri főzőhelyeket, valamint nyársalókat, szintén közadakozásból és társadalmi, önkéntes munkával – beszélt hírportálunknak a helyi beruházásokról a városháza sajtóreferense.

Lőrinczy Veronika elmondta, a parkerdő az önkormányzat tulajdonában áll, az ABOKOM Nonprofit Kft. a közmunkaprogram keretében építette meg az itteni vizesblokkot és az erdei iskola épületét egyaránt. Az erdőt a társaság „gondos gazda módjára” szépíti, és a jövőben is fejlesztenék a területet. Mint megtudtuk, ugyancsak a közfoglalkoztatási program keretében, pályázatos támogatásból, levendulaszárító szín épülhet meg az idén. A parkerdő mögött található a cég levendulaültetvénye, melyen évről évre nagy sikerrel lakossági levendulaszüretet szerveznek, de levendulás termékeket is előállítanak.

Hosszabb távú elképzeléseik közé tartozik egy szálláshely létrehozása, a tervek szerint faházat, faházakat építenének. Mindezt a növekvő kereslet indukálja, hiszen Abony kedvelt rendezvényhelyszínné vált, és az idegenforgalmi vonzereje is növekszik 

– tette hozzá a referens.

Lőrinczy Veronika arról is szót ejtett, hogy a nemrég megépült kisállat simogató „lakói” olyan jószágok, melyeket a lakosság ajánlott fel a nemes célra. Még a környező településekről is voltak adományozók...

Végtelenül jóleső érzés, hogy egy felhívás után máris megtelt a hely. Összesen tizenötféle állat érkezett, és hamarosan malackák is beköltöznek még. A simogatónak lesz házirendje, és előzetes bejelentkezés alapján gyermekcsoportokat is fogadnak majd 

– hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Mint kiderült, a zöldterület ingyenesen látogatható, reggel 8 órától sötétedésig tart nyitva. Akár osztályokat, óvodai csoportokat, baráti és céges társaságokat is szívesen látnak az erdőben, a programok lebonyolításához szükséges elektromos hálózatot már korábban kialakították a szakemberek. Az eddigi legnagyobb helyi esemény a Nemzeti Vágta abonyi előfutama volt, melyet idén augusztus 5-én rendeznek meg. Tavaly a Parkerdő mögötti színtéren létesítettek versenypályát, és idén ismét ott rendezik a futamokat. Az Abonyi Vágta ezúttal is számos kísérőprogrammal várja az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában