Körkép

2023.04.20. 13:58

Drágult a felhozatal, de így is viszik már a palántákat a szolnoki piacon – galériával

Itt a jó idő, a csütörtöki napsütésben sok kerttulajdonos döntött a palánták beszerzése mellett. A szolnoki piaci árusoknál is elég sokan válogattak az idén valamivel drágább felhozatalból. Volt, aki már húsvét táján megpróbálkozott az értékesítéssel, de a hideg nem kedvezett a kertek beültetésének.

Kovács Berta

Kádárné Veronika (jobbra) a palánták mellett virágokat is vett kertjébe

Fotó: Mészáros János

Az újszászi őstermelő, Lukács István standjánál jellemző a sorbanállás. Már csak azért is, mivel elég nagy a választék, ráadásul fűszernövényeket is kínál. A különböző fajtájú paradicsomok, paprikák, karalábék mellett többek között majoránna, levendula, menta, borsikafű, kakukkfű, tárkony, zsálya, oregánó, rozmaring, lestyán, petrezselyem, és metélőhagyma is kelleti magát. De akad még földieper is!

– Húsvét előtt már próbálkoztam palántaárusítással, de akkor megérkezett a hideg, így csak két napig voltam itt – árulta el István.

Csütörtökön persze volt már bőségesen vásárlója.

– Hétvégén már kicsit jobb volt az idő, így a vevők is kezdtek jönni. Legjobban a paradicsom palántákat viszik, valamint a fűszernövényeket. A lugas paradicsomokat nagyon szeretik, mert kis helyen elfér, és sok termést is hoz. Kellett idén árat is emelnem, mert sokat drágultak a költségek, főleg a vetőmagok és a tőzeg is.

Az abonyi termelő, Tóth László 26 éve árulja palántáit. Idén a húsvétot követő szerdán kezdte kínálni palántáit.

– Ebben az időszakban még lebeszéltük az embereket, ha nem csak zellert, karalábét, fűszernövényeket akart kiültetni a kertbe. Most már lehet a paradicsomokat is, aztán a paprikát, az uborkát, a többit akkor javasoljuk, ha jobb idő lesz. Ha van valakinek fóliája, oda persze biztonsággal lehet már ültetni akármit, ők vásároltak is. A legtöbb vevő most a zellert, a karalábét, a paradicsomot viszi, ahogy az idő folyamatosan melegszik, úgy jönnek vissza azokért a palántákért, amiket később ajánlott kint elültetni, mint például a paprika, a patiszon, az uborka – mondta a termelő.

A vevők nem egyszer úgy érkeznek, hogy az egyen növények ültetésével, termesztésével kapcsolatban is számos kérdést tesznek fel.

Igyekszünk tanácsokat adni, hogy legyen sikerélménye a vásárlónak, hiszen akkor jön vissza jövőre is – magyarázta László, hozzátéve, ő is kénytelen volt árat emelni, de a vevők nem kifogásolták, tudomásul vették.

A nyugdíjas Kádárné Veronika nagy kertbarát, épp ottjártunkkor „tankolt fel” a legkülönfélébb növényekből, melyeket Szolnokon, a Kaán Károly úti kertjében ültet el.

– Mind virágot, mind zöldségfélét beszerzek. Veszek a zöldségeskertbe paradicsomot, paprikát, zellert, karalábét. A virágos kertbe pedig viszem, ami megtetszik. Csak nagyon magasak lettek az árak. Megvallom, idén én is nevelek palántákat, de a piacról is veszek párat. Ahogy elnézem, a virág szerintem jobban drágult, mint a palánták, nagyon sokba kerülnek. Én megértem azt is, hogy a magok, az energia is többe kerül, így drágul vele minden. Jó kérdés, hogy amit ma elköltöttem tízezer forintot, abból nem tudnám-e majd megvenni, azt, ami megterem. De ez így legalább a sajátom, biztosan tudom, hogy bio. A kertészkedést pedig legfőképp azért csinálom, hogy a friss levegőn meglegyen a napi mozgásom, ez megnyugtat, kellemes elfoglaltságot biztosít – mesélte a szolnoki nyugdíjas.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában