Galériával

2023.04.04. 11:25

Egykori fogvatartottak újítottak fel egy buszmegállót Jászkiséren

Négy már szabadult, egykori fogvatartott fiatalember szorgoskodott hétfőn délelőtt Jászkiséren. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közösségi Foglalkoztató által szervezett jóvátételi programon a település központi buszmegállóját festették le és öltöztették tavaszi díszbe. A szabadultak fatáblára írt verseket is kihelyeztek, melyek a tavaszt, mint a megújulás, az újjászületés szimbólumát járják körül. A téma nem véletlen, hiszen az érintettek bíznak benne, hogy esélyt kapnak az újrakezdésre.

Illés Anita

„Tavaszváró buszmegálló” jóvátételi programnak adott helyet Jászkisér

Fotó: Pesti József

A „Tavaszváró buszmegálló” című jóvátételi programban négy már szabadult személy vett részt április 3-án Jászkiséren, ahol rendbe tették és tavaszi virágdekorációkkal, versekkel díszítették a Fő út buszmegállóját. Az akciót a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közösségi Foglalkoztató szervezte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kiemelt projektje keretében. 

A „Fogvatartottak reintegrációja” című program 2016-ban indult, több mint 5,7 milliárd forintos európai uniós pályázati forrásból valósul meg a büntetésvégrehajtási intézetekben és a velük szorosan együttműködő közösségi foglalkoztatókban.  

– A projekt célja a fogvatartottak, a letartóztatottak és a szabadultak munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatása, társadalomba történő eredményes visszailleszkedésének elősegítése – emelte ki Matos Máté alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. 

– A jóvátételi program lehetőséget ad a bűncselekményt elkövető szabadultaknak arra, hogy jelképes tetteikkel bizonyíthassák, a büntetésük letöltését követően a közösségi értékek mellett elköteleződve kívánnak visszailleszkedni a társadalomba – részletezte a kezdeményezés lényegét a parancsnok. 

Megtudtuk, a 2018 óta vármegyénkben is működő közösségi foglalkoztató ügyfelei többek között egyéni pszichológiai és életvezetései tanácsadást vehetnek igénybe, a szabadultak jóvátételi programokhoz csatlakozhatnak.

 Fontos cél a reintegrációs őrizetben részt vevő fogvatartottak, szabadultak és az érintett hozzátartozók személyiségének, kompetenciáinak fejlesztése, munkaerőpiaci készségeik és lehetőségeik támogatása is. Az országban három közösségi foglalkoztatót hoztak létre, melyek szolgáltatásait eddig összesen 1051 fő vette igénybe.

 A „Tavaszváró buszmegálló” elnevezésű akcióban négy már szabadult fiatalember szépítette Jászkisér központi buszmegállóját. Ottjártunkkor már az utolsó simításokat végezték, az újrafestett megálló falaira fatáblára írt verseket helyeztek ki. Az eseményen Lukácsi György polgármester a város lakóinak nevében elfogadta a jóvátételt és megköszönte a lehetőséget. Mint mondta, örömmel bocsátották rendelkezésre a festékeket és a munkálatokhoz szükséges eszközöket.

Jó úton haladva szeretnének a társadalom hasznos tagjává válni

A kezdeményezésről egykori rabokkal is beszélgettünk.  

– Szívügyemmé vált a jóvátételi program, amelyre már nem először jelentkeztem önként – mondta el érdeklődésünkre az egykori fogvatartott, Bottyán István. – Sokat köszönhetek a kezdeményezésnek, ami önbizalmat adott számomra, folyamatosan jó tettekre és segítségnyújtásra inspirál. A társadalom hasznos tagjává szeretnék válni és remélem, hogy a közösség újra befogad – tette hozzá a férfi, aki korábban tizenkét évet ült. Arról is beszélt, hogy az új élet reményében szeretné rendezni családi kapcsolatait. 

Banya István második alkalommal csatlakozott a programhoz. 

– Örömmel segítettem a buszmegálló szépítésében. Remélem, hogy a versekkel mosolyt csalunk az emberek arcára. A bűnömet már akkor megbántam, amikor elkövettem. A közösségi foglalkoztató munkatársaihoz már többször fordultam tanácsért, segítettek például a hivatalos irataimmal kapcsolatos ügyintézésben és munkalehetőséget is ajánlottak – osztotta meg tapasztalatait a fiatalember, aki jelenleg egy jászsági gyárban dolgozik.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában