Allergia

2023.04.21. 06:55

Felpörgött a pollenszezon, egyre többen szenvednek a tünetektől a Jászkunságban is

A tavaszi virágzásban egyre inkább érezhetik a tüneteket az allergiások, már most számos növény pollenkoncentrációja magas, vagy közepesen magas a levegőben. A legagresszívabb allergénnövény, a parlagfű májusban kezd csírázni, érdemes tehát még előtte, vagyis minél előbb elkezdeni az irtását.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A platáné magas, a nyír-, a kőris-, a fűz-, a gyertyán- és a tölgyfa pollenjeinek koncentrációja pedig közepesen magas mértéket mutat jelenleg a levegőben. Aki ezekre érzékeny, minden bizonnyal már érzi a legjellemzőbb allergiás tüneteket, vagyis, az orrfolyással és tüsszögéssel járó szénanáthát, a szemviszketést, a könnyezést. Ilyenkor megduzzad az orrnyálkahártya, és asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek.

Ilyen tünetek észlelésekor javasolt minél hamarabb háziorvoshoz, kezelőorvoshoz fordulni, aki szükség esetén a tünetek megszüntetése, az életminőség javulása érdekében életmódbéli tanácsokat és javaslatokat adhat. Amennyiben pedig indokoltnak látja, tovább irányíthatja az illetőt speciális szakrendelésekre, olyanokra, mint az allergológia és a tüdőgyógyászat 

– tanácsolja a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. 

Mint azt kérdésünkre válaszolva írták, a legagresszívebb allergén növény a parlagfű, mely ellen már száras-leveles állapotban védekezni kell, megelőzve a virágbimbók kialakulását és a pollenszórást. A parlagfű melegigényes gyomnövény, így májusban kezd csírázni. A fejlődését befolyásolja a lehullott csapadék és a hőmérséklet alakulása.

Csapadékos, meleg időben dúsabb, magas növényzet alakul ki sok oldalhajtással, hosszabb virágzati tengellyel, ekkor több virágpor képződik. Ám, száraz, meleg időben a stressz hatására hamarabb hoz virágzatot az akár a néhány centiméteres, oldalhajtással nem rendelkező parlagfű is. A virágzás az időjárás függvényében június közepétől megfigyelhető, egészen az első fagyokig. A pollenkoncentráció általában augusztusban a legmagasabb.

A kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői a parlagfű növények fejlődését csírázástól a termésérésig figyelik. Az ellenőrzéseket a virágbimbók kialakulásához igazítva kezdik meg, amelyet az első őszi fagyokig folytatnak. A közérdekű védekezést azon parlagfüves területek esetében rendelik el, ahol kialakultak a virágbimbók.

A parlagfüvet is megviselte a tavalyi aszály 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerint: „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”. Vagyis a földhasználóknak folyamatosan ellenőrizniük kell, hogy területeiken van-e a parlagfű, és ha igen, időben irtani. 

– A külterületek parlagfűfertőzöttsége miatt tavaly 77 eljárást indított a kormányhivatal, és 1 millió 130 ezer forint növényvédelmi bírságot szabott ki. Az elmúlt évekhez viszonyítva kisebb terület fertőződött parlagfűvel mint az előző években. Ennek oka a tavalyi rendkívül aszályos év. A csapadék hiánya a gyomnövények fejlődését is visszafogta – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészégügyi Főosztálya. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában