Bizonytalanság

2023.04.17. 17:23

Mi lesz a kis falvak postáival? Számolgatásba kezdtek a Jászkunságban is

Új típusú együttműködési lehetőséget ajánlott fel a Magyar Posta Zrt. az 1500 fő alatti kistelepüléseknek. Eszerint a postai szolgáltatások egy részét az önkormányzatok vagy vállalkozások vehetnék át, bizonyos fokú támogatásért cserébe. Egyelőre a kistelepüléseken csak találgatják, hol, hogyan és miből tudnák működtetni a postai szolgáltatásokat...

Munkatársainktól

Forrás: MW archív

Fotó: Molnár Péter

– Partnerségi ajánlattételt kaptunk a postától, melyben az áll, hogy a postai szolgáltatást bevállalhatja az önkormányzat saját épületében, adott feltételek mellett. Úgy értelmeztük, hogy a helyet nekünk kellene biztosítani és biztonságossá tenni a szolgáltatáshoz. A posta adna számítógépet, minden más költség azonban az önkormányzatot terhelné – számolt be kérdésünkre Mozsár Lászlóné, a 700 lakosú Jászágó polgármestere arról, hol tart most a helyi posta működtetésének ügye a településen. Mint elmondta, jelenleg nem tudnak olyan helyet biztosítani, amely megfelelő lenne erre a célra...

– A képviselő-testület már tárgyalta az ajánlatot. Mindenképpen azt szeretnénk, ha megmaradna a postai szolgáltatás a faluban. Partnerek vagyunk abban, hogy megbeszéljük a szolgáltatóval, mit tudunk közösen tenni az ügy érdekében. Nagy problémát jelentene, ha megszűnne helyben a posta – mutatott rá a településvezető.

Tájékozódnak a lehetséges megoldásokról

Örményesen is megkapták a Posta értesítését, de egyelőre kivárnak a megoldással. 
– A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége felajánlotta, hogy tárgyal a Magyar Posta Zrt.-vel a települések nevében. Ennek ellenére keressük mi is az egyéni lehetőségeket, számolgatjuk, hogyan érné ez meg az önkormányzatnak – mondta Török Tamás polgármester. Hozzátette, ha már csak nullára jönne ki a működtetés, akkor is hajlandóak lennének átvenni bizonyos szolgáltatásokat, ezeket a polgármesteri hivatal egyik részében működtetnének tovább. Ám, ez nagyon sok tényezőtől függ, hiszen képesítéssel rendelkező szakemberre, és biztonsági rendszer kiépítésére is szükség lenne.

– Úgy tudom, Törökszentmiklóson üzemel egy olyan bolt, melyet az önkormányzat működtet, és amelyben postai szolgáltatást is nyújtanak. Szeretnék tájékozódni arról, hogy ez hogyan működik, továbbá a mobil postaszolgálat lehetőségét is vizsgáljuk. Felkerestünk néhány helyi boltot is, egyelőre azonban – mivel sok a bizonytalansági faktor – nem élnek a lehetőséggel – tette hozzá a településvezető. 

Összefognának a postáért a Tiszazugban

Tiszasast és Szelevényt is érinti a posták átalakulásának kérdése, összefogással tervezik megoldani a helyzetet. A napokban tárgyalt Vágner István, Tiszasas polgármestere a Magyar Posta Zrt. képviselőivel az ügyben.

– Nem szeretnénk, ha a településen a szolgáltatás teljesen megszűnne. Olyan lehetőségben gondolkodunk, hogy napi négy órában Tiszasason, másik négy órában Szelevényen lenne nyitva a posta egy alkalmazottal és helyettessel – számolt be a tervekről.

A részletekről egyelőre nem döntöttek, így még az sem biztos, hogy az önkormányzat biztosítja majd az épületet vagy a postával bérleti szerződést kötnek, esetleg megvásárolják az ingatlant.

– Az eredeti épületben is működhetne tovább, de a kultúrházunk egyik oldalszárnya is alkalmas lenne erre a célra, mérlegeljük a lehetőségeket – mondta.

A környéken Csépán lenne a központi bázis, ahonnan a kézbesítők indulnának nap mint nap, minden más szolgáltatás elérhető maradna Tiszasason és Szelevényen is.

Van, ahol már átalakult a szolgáltatás

Tiszasüly lakosainak száma sem éri el a 1500 főt, Nagy Richárd polgármestertől megtudtuk, az önkormányzatot mégsem keresték meg új típusú együttműködési lehetőséggel.

Ugyanis a posta költözés előtt áll az átszervezéstől függetlenül is. A helyi Coop üzletet a Magyar Falu Programban elnyert pályázatból átépítik és ott kap egy helyiséget a posta is. A munkálatok várhatóan hamarosan meg is kezdődnek. A polgármester hangsúlyozta, a lényeg, hogy a lakossági szolgáltatások – mint például a levélfeladás és a csekkbefizetés – továbbra is elérhetők lesznek a településen.

Mindenhol megmaradnak a postai szolgáltatások 

Az esetleges bezárásokkal kapcsolatban megkerestük a Magyar Posta Zrt-t.  

– Új típusú partneri együttműködést kínálunk az érintett települések számára. Ez egy lehetőség, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások és egyéb partnerek nagyobb számban vegyenek részt. Nemzetközi viszonylatban egyébként számos országban hasonló formában működnek posták, s itthon korábban tizenkilenc Takarékbank fiók és két kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával teszteltük ezt. A tapasztalatok szerint ez a forma mind az ügyfelek, mind a partner vállalkozások számára hatékony és eredményes – írták a kommunikációs osztály illetékesei.

Hozzátették, a tárgyalások megkezdődtek és rövidesen az első szerződéseket is megkötik. 

– Amennyiben azonban az önkormányzat vagy vállalkozó nem kívánja átvenni a posta működtetését, akkor a Magyar Posta szerződésben vállalt egyetemes szolgáltatói kötelezettségeként, törvényes keretek között látja el a jövőben is feladatait az érintett településeken. Cáfoljuk tehát a hírt, mely szerint, ha a településvezetés nem veszi át az üzemeltetést, akkor bezár az adott településen működő posta – hangsúlyozták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában