Ellátás

2023.04.11. 20:00

Országos intézettel írt alá együttműködési megállapodást a szolnoki Hetényi Géza kórház

Magánkézből államiba került a közelmúltban a Hetényi Géza kórház kardiológiai osztályának hemodinamikai laborja, ezért újra kellett kötni az együttműködési megállapodást a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézettel. Ez azt jelenti, hogy az ellátás eddig is magas színvonala továbbra is biztosított a kórház kardiológiai osztályán, ugyanis, ha kell, szakemberrel, ha arra van szükség, szakmai tanácsokkal segíti az osztály munkáját az országos intézet a nap 24 órájában.

M.-R. E.

Dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, és Piroska Miklós a Hetényi Géza Kórház főigazgatói, valamint dr. Herczeg Béla, a Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa az ünnepélyes aláíráson

Fotó: Nagy Balázs

– Az elmúlt 18 év után az eddig magáncég által működtetett hemodinamikai laboratóriumunk saját fenntartásba került – kezdte az együttműködésről szóló sajtótájékoztatón Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet főigazgatója. A kórházvezető elmondta, ez új időszakot jelentett március 2-tól, emiatt kereste fel a Hetényi Géza Kórház a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetet, hogy mindkét fél számára előnyös megállapodást kössenek. Ezt írták alá a felek kedden, Szolnokon. 

– Egy csapatmunkának vagyunk most a részesei. Azt akarjuk megmutatni, hogy akkor tudunk a legmesszebbre eljutni, ha egy csónakban, egy irányba evezünk – szögezte le dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója.

– Itt igazából a stafétabot átadásáról van szó, hiszen 18 éve már egy nagyon magas színvonalú katéteres tevékenység zajlik itt, a szolnoki kórházban, amely amellett, hogy a koszorúereket, a szív elektromos vezetőrendszerét is érintik, mind pacemakerek beültetésével, mind a különböző ritmuszavarok kezelésével. Nekünk minimum ezt a színvonalat kell hozni,  ezeddig működött, de nyilván az együttműködés szorosabbá fűzésével terveink vannak a jövőre nézve – tette hozzá a professzor. Az intézményvezető hangsúlyozta, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet munkatársainak feladata az, hogy ha emberhiány lép fel a Kardiológiai Osztályon, vagy ha bonyolultabb szívsebészeti beavatkozásra van szükség, esetleg közös tudományos szakmai munka merül fel, akkor készséggel, a hét minden napján egész nap az osztály rendelkezésre állnak. 

Mint azt dr. Herczeg Béla osztályvezető főorvos elmondta, a kardiológiai osztály és az országos intézet közötti együttműködés komoly hagyományokra tekint vissza. 

Nagyon fontos támaszt jelentenek nekünk a hétköznapokon, és ünnepnapokon is, hiszen a nap bármelyik percében kaphattunk segítséget, legyen az az intenzív ellátást igénylő betegek ellátása, vagy szívsebészeti feladatok biztosítása. Ezzel ennek a 420-440 ezer embert magában foglaló régiónak – melynek központjában a szolnoki Kardiológiai Centrum áll 

– valóban a legmagasabb szintű szakmai ellátást tudtuk nyújtani – fogalmazott a főorvos. 

A tájékoztató után a felek aláírták a megállapodást, ezzel hivatalossá vált az együttműködés a két intézmény között.

 

Szolnokon négy órán belül ellátják a szívinfarktusos beteget 

A Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Osztályán évente átlagosan 2000 szívkatéterezést végeznek, a szívinfarktus miatt ellátott betegek száma körülbelül 800 ezer főt jelent. Mintegy 1000 betegnek pedig elektív, azaz tervezett módon nyújtanak szívkatéterezést, tudtuk meg dr. Herczeg Bélától, a kórház kardiológiai osztályának vezetőjétől. 

–  Az, hogy itt, a szolnoki centrumban magas színvonalú ellátást tudunk nyújtani a betegeknek, azt jelenti, hogy egy szívinfarktust elszenvedett beteg négy órán belül megkapja az európai szinten is mérhető, legmodernebb technológiát, orvostechnikát biztosító ellátást a régióban. Ez nagyon nagy teljesítmény. Ezzel Európa élvonalában állunk, és erre nagyon büszkék is vagyunk – hangsúlyozta a kardiológus főorvos. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában