Galériával

2023.04.01. 18:16

Rekordot döntött a résztvevők száma a XVI. Pelikán Kupán, Szolnokon – videóval

Rekordszámú versenyző részvételével tartották meg szombaton az ország egyik legrangosabb és legjelentősebb gasztronómiai versenyét, a XVI. Pelikán Kupát. Az idei kupán immár 120 versenyző mérettette meg magát cukrász, pincér és szakács kategóriában. A rendezvénynek otthont adó Aba-Novák Agóra Kulturális Központ mindkét épületét a legkülönfélébb finomságok lepték el, melyek már látványukkal is emlékezetes élményt nyújtottak.

Kovács Berta

Az idei versenyen rekordszámú, 120 versenyző mérettette meg magát

Fotó: Kiss János

A kulturális központban már kora reggel nagy volt a sürgés-forgás, hogy minden készen álljon, mire az intézmény megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.

A korán érkezők már a hivatalos megnyitó előtt érdekes előadást hallhattak Hegedűs Imre sajtmester jóvoltából. Persze a nassolni valók kínálatával semmi nem ért fel. A régi épületben cukrászsütemények tömkelege nyálcsorgató látvánnyal fogadta a betérőket. Egyértelműen ebben a kategóriában döntöttek a legtöbben úgy, hogy megméretik tudásukat. Hagyományos sütemények és valóságos ehető szobrok, kompozíciók egyaránt megtalálhatók voltak a felhozatalban. Persze a látogatók kénytelenek voltak a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” alapelvet követni, míg a háromtagú zsűrinek muszáj volt mindent végigkóstolni...

Uhh, de megkóstolnám valamennyi sütit

– jegyezte meg egy ifjú barátnőjével nézelődő fiatalember, míg kísérője, ahogy korunkban jellemző, előkapta mobilját, hogy amit csak lehet, lefotózzon. Követték is sokan példáját, alaposan szemrevételezve a műveket, míg a többségében tanuló versenyzők azon izgultak, vajon miként értékekelik erőfeszítéseiket az ítészek.

A Szolnoki SSC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola csapatát képviselő Oláh Mihály például a lehetőségeket látta a megméretésben. Különféle mézes süteményekkel, Rigó Jancsival és egy csokoládétortával készült a jeles eseményre. Szakmájában az kreativitást értékeli legtöbbre, mint mondta a kiállításon is látható, mennyiféleképp kiélhető az alkotókészség itt.

Papp Petra Karcagról érkezett csapattársaival, süteménnyel és tortával is készültek, amit elég nehéz volt megcsinálni. Elárulta, hogy ők nagyon izgultak, mivel ez az első versenyük, de az sem nagy baj, ha nem kapnak semmilyen díjat, végül is a részvétel a fontos.

Persze nem csak vármegyénkből, hanem az ország legkülönbözőbb részeiből érkeztek résztvevők a kupára. Nagy Kira például Nagykanizsáról érkezett, cukorvirágos dísszel és egyéb nyalánkságokkal indult a versenyen társaival.

Kis Dóra Hannáék is messzebbről, Gödöllőről érkeztek bemutatni cukrásztudásukat. Francia desszertekkel indultak, egy hagyományos sütivel és egy dísztortával. Örült, hogy el tudtak jönni, hogy tapasztalatokat szerezzenek.

A cukrász zsűrinek nem volt egyszerű a közel negyven pályamunkát végigkóstolni.

– Viszonylag nagy volt a szórás – jegyezte meg Erdélyi Balázs zsűrielnök, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. – Megjelentek a legmodernebb technológiák is, de voltak kissé retro alkotások is. Fontos viszont, hogy jó minőségű alapanyagokból készüljenek az édességek, találkoztunk például olyan süteménnyel, melyben avas volt a dió. De összességében nagyon jól sikerültek a versenymunkák, jó élmény volt végigkóstolni!

Az emeletet ünnepélyessé varázsolták a pincér versenyzők esztétikusan megterített asztalai. Az biztos, a hétköznapokban a legritkább esetben állunk neki étkezni ilyen látványos külsőségek közepette.

Az új szárnyban is érdemes volt körülnézni, mivel számos hidegtál és előétel kellette magát a nézelődők előtt.

– A tanulók munkáiban találtunk most olyan új alapanyagokat, melyeket az elmúlt négy-öt évben hoztak csak be az országba – emelte ki szakács kategóriát bíráló zsűri elnökeként Mile József, a debreceni Aquaticum és Thermal Hotel aranykoszorús mesterszakácsa. Mint mondta, a nemzetközi megmérettetésekre járó szakoktatók, akik felkészítik a versenyzőket, átadják a kint szerzett tudásukat a fiataloknak, ami örvendetes, amellett, hogy tisztelni kell a hagyományokat is.

A nagyszabású gasztronómiai rendezvényt az eredményhirdetés és díjátadó zárta. Számos versenyzőt jutalmaztak bronz-, ezüst, illetve aranyéremmel. 

Kupát pincér tanuló kategóriában Barna Zsuzsanna, a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákja, cukrász tanuló kategóriában Régely Nóra, a Budapesti Gazdasági SZC Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákja, cukrász artisztika kategóriában a Sóskútról érkezett Németh Noémi, felnőtt szakács kategóriában pedig a csapatban versenyző, kecskeméti Vér Ivett és Hegedűs Dávid vehetett át.

Az összefogás jegyében rendezték meg a kupát

– Jelzésértékű számunkra, hogy ilyen szép számban jelen vannak a résztvevők, hiszen ebből látjuk, van értelme az erőfeszítéseknek – hangsúlyozta dr. Sziráki András, a házigazda Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében a rendezvénymegnyitón. A gasztronómiai esemény jelentőségét még Krivács András, a magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezető elnöke is méltatta. A szervezet idén is jelentős összeggel támogatta a kupa megrendezését.

Krivács András az együttműködés jelentőségét hangoztatta.

– Egy gasztronómiát szerető ember mindig azt mondja, ne csak tőlünk tanuljatok, ne csak a tanáraitoktól, hanem egymástól is. A madarak is akkor szállnak jól s nagyobb ütemben, ha együtt vannak – mondta a szolnoki seregszemle jelentőségére utalva. – Legyünk azok, akik meghatározzák a jövő gasztronómiáját! – buzdította szövetségükhöz csatlakozásra a fiatalokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában