Galériával

2023.04.29. 15:30

Sajtos, tejfölös, vagy akár pacalos – jászkunsági lángoskörkép

Kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánították a lángost. Az évek során ez a magyar étel egyre nagyobb elismerést kapott, a cím birtokosaként védelmet és támogatást érdemel a jövőben. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében leginkább a klasszikus ízek a kedveltek, de teret hódítanak a töltött típusok is.

Munkatársainktól

A legfinomabb receptet kutatva Donkó Krisztián lángosozójában jártunk a Tallinnon

Fotó: Nagy Balázs

A lángos évszázadok óta fontos szerepet játszik a gasztronómiánkban, az országhatárokon túl is egyre nagyobb rajongótáborral rendelkezik. Lehet egyszerűen sósan, vagy különféle feltétekkel fogyasztani, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő verziót. Elkészíteni mégsem olyan egyszerű, több vármegyei lángos készítőt is megkérdeztük, szerintük mi a titok. 

A nyolc év rutinja, illetve, hogy mindig friss alapanyagokkal dolgozom 

– válaszolta Donkó Krisztián, a szolnoki Lángos büfé tulajdonosa.

A fiatalember véletlenül keveredett a lángos sütés világába, a tiszaligeti strand után, most a Tallinn városrészben várja a vendégeit. Hétköznap van, hogy százat is megsüt a finomságból, szombaton még ennél is több fogy.

– Télen a hidegben és nyáron a nagy forróságban kevésbé szívesen állnak sorba az emberek érte, az őszi és a tavaszi szezon a kiemelkedő – számolt be tapasztalatairól. 

A vendégek a klasszikus ízvilágot keresik, de egyéb feltétek is megjelentek, így néhány helyen szinte pizzaként kínálják.

A nagy kedvenc a sajtos tejfölös fokhagymás 

– mondta határozottan.

Krisztián szerint nehéz igazán finom és jó állagú lángost készíteni, függ az összetevőktől, de még attól is, hogy milyen hőmérsékletű a víz, amiben az élesztőt felfuttatják.

– A jó lángoshoz idő kell, az egybe meggyúrt tésztát cipókra osztjuk és még ott következik a kelesztés, de persze az sem jó, ha túl sokat áll, ezt nehéz eltalálni – magyarázta.

Kínált már édes feltéttel lángost, lekvárosat és mogyorókrémeset, ez utóbbi inkább a gyerekek körében volt sikeres.

A nap bármely szakában népszerű a lángos Kunszentmártonban. Télen- nyáron, de még az esti órákban is keresik ezt a magyaros ételt. Szarka László, a Laci falatozója és dagadó tulajdonosa szerint a klasszikus feltétek a leginkább kedveltek.

– A vásárolóink keresik a sósat, sajtosat, tejfölöset, fokhagymásat és ezek kombinációit. Ezen kívül mi kínálunk töltöttet is, melyben gyroshús, virsli, sonka, bacon vagy füstölt kolbász van – sorolta a választékot.

László szülei Cserkeszőlőn közel tíz éve üzemeltetnek lángosozót, a töltött ötlete is ott született.

– Valami újdonságot szerettek volna, hogy kitűnjenek a többiek közül, hét-nyolc éve lehet náluk töltött lángost kapni – mondta.

Amikor arról kérdeztük, mitől lesz jó egy lángos csak ennyit felelt: ha nem olajos és normális mennyiségű a feltét, ami azt jelenti, hogy nem sok és nem is kevés.

Bár ez utóbbi némiképp szubjektív, de tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek kedvelik a lángos ízét, nem azért eszik, hogy a feltét elnyomja azt. 

– Az egész egyben adja ki a várt ízkavalkádot – emelte ki.

László 21-22 dekagrammos gombócokból nyújtja a tésztát, ebbe jön még 10-12 dekagramm töltelék. 

A magyarosba tizenkét-tizennégy karika füstölt kolbászt és lilahagymát teszek, megszórom sajttal, összesütöm, majd kívülre is teszek sajtot és lilahagymát, így igazán laktató is 

– fejtette ki.

Saját recept alapján dolgozik, az interneten keresgélte az ideális tésztát, majd maga tapasztalta ki, hogy mennyi só, élesztő és víz kell bele.

– A titok a forró olaj és az, hogy a tésztát hideg olajban tartom, kinyújtás után taszítja az olaj egymást, ettől lesz igazán finom – avatott be a részletekbe. 

Közel 50 fős családjának készíti az isteni lángosokat

A tiszafüredi Kissné Kovács Piroska nyugdíjas éveiben is sürög forog a konyhában. A büszke nagymama idén már nem csak gyermekeinek és unokáinak sütheti a finomabbnál finomabb ínyencségeket, hanem dédunokáinak is. Állítása szerint, a finom lángos receptje nem csak türelemjáték hanem igazi gasztronómiai utazás is. 

– A legtöbben a hagyományos sajtos tejfölös lángost kedvelik – mesélte mosolyogva hírtortálunknak Kissné Kovács Piroska. – Jómagam azonban a sütés-főzés területén mindig próbálok valami újat alkotni, ugyanis jómagam is sokszor megunom a régi, jól bevált dolgokat. Ebből kifolyólag készítek például zöldséges, sonkás és húsos, avagy ahogy a fiatalok mondják “gyrosos” lángost is. Közel ötven fő gazdagítja szerény családunkat – kuncogott a tapasztalt nagymama. – A család férfi tagjai számára szinte minden összejövetelkor lángost készítek, hiszen odáig vannak érte. A receptet illetően nincs titok, csak türelem, türelem és még több türelem, no meg a szeretet, amivel ha minden ételt megfűszerezünk, tökéletessé válik. Jómagam még nagymamámtól sajátítottam el a lángos fortéjait, aki arra tanított, hogy minél tovább kelesszem a tésztát, hiszen ezen múlik az általunk olyannyira szeretett sült lepényke kiválósága. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában