Hagyományok

2023.04.08. 12:14

Sokan részt vettek a nagypénteki kolompoláson Rákóczifalván

Jó hangulatban kolompoltak végig a városon a nagypénteki hagyományokat felelevenítve Rákóczifalván. E húsvéti néphagyományt minden évben megrendezi az Örök Ifjak Csoportja.

Kovács Berta

Zajongva vonultak az utcákon a "koloposok"

Fotó: Beküldött fotó

Szerencsére nem esett az eső, így nagy számba gyűltek össze a falvai lakosok a nagypénteki kolompolásra.

A településen a Örök Ifjak Csoportja őrzi ezt a húsvéti hagyományt. Felhívásukra családok, idősebbek, fiatalabbak egyaránt megmozdultak, hogy a Varsány Közösségi Ház elől indulva, a város utcáin kereplővel, mindenféle zajkeltésre alkalmas eszközzel zörögve-csörömpölve elűzze a férgeket kígyókat, békákat és a házakról a rontást. A zavartalan vonulást a polgárőrök biztosították, a menet élén pedig két ostoros is pattogtatott.

Míg a felvonulók az utcákat járták, néhány Örök Ifjak a közösségi ház előtti téren húsvéti tojásokat rejtett el, melyet visszaérve a gyerekek lelkesen keresgéltek. Gumicukor kígyó és béka pedig minden résztvevőnek jutott. Mint az Örök Ifjak vezetője, Mondi Béláné megjegyezte: ha nem sikerült elűzni őket, akkor legalább együk meg!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában