Köztemető kérdése

2023.04.06. 19:30

Véget vetnek a törvénysértő állapotnak Törökszentmiklóson

Bár kötelező lenne, több évtizede nincs köztemető Törökszentmiklóson, kizárólag az egyházak működtetnek sírkerteket. Ez formálisan továbbra sem változik, de legalább a költségekbe beszáll az önkormányzat az egyik egyházzal kötött megállapodás szerint.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kovács Erika

Több évtizeden keresztül követett el mulasztásos törvénysértést Törökszentmiklós önkormányzata azzal, hogy bár kötelessége lenne, nem tart fent köztemetőt. A városban hosszú ideje csak egyházi, vagyis katolikus, illetve református temető működik, az üzemeltetés minden költsége pedig teljes egészében a fenntartókat terheli. 

Kormányhivatali felszólításra legutóbbi ülésén a törvénysértő állapot megszüntetését célzó indítványról döntött a képviselő-testület.

Bár az önkormányzat önálló köztemetőt továbbra sem létesít, de tárgyalásokat folytatott a katolikus egyházzal, hogy a sírkert köztemetői funkciót is ellásson. A megállapodás szerint az önkormányzat ezért évi 2.5 millió forintot fizet a katolikus egyházközségnek. Az összeget a sírkert működtetésre, de leginkább a temető infrastruktúrájának fejlesztésére fordíthatja az egyház.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában