Szoljon podcast

2023.04.25. 17:25

Rejtélyek övezik a Jászságban talált, kétezer éve élt orvos halálát

Világviszonylatban is egyedülálló leletegyüttesre bukkantak tavaly a régészek Jászberény közelében. A kétezer éves sír a Római Birodalom egyik központjából érkezett orvos csontvázát és a gyógyításhoz, sebészeti beavatkozáshoz használt eszközeit rejtette. A leleteket és a halott doktor csontvázát exkluzív sajtótájékoztató keretében mutatták be kedden Budapesten, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetében.

Illés Anita

Mint arról korábban már beszámoltunk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Jász Múzeum és az Eötvös Loránd Kutatóhálózat régészei egy közel kétezer éve a földben nyugvó orvos csontvázát és eszközeit fedezték fel a Jászságban, Jánoshida és Jászberény között. A feltárás az intézmények együttműködésével zajlott.

– A Római Birodalom határain belül és kívül is párját ritkítja a leletegyüttes, hiszen teljes orvosi készletek nagyon ritkán kerülnek elő – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Prof. dr. Borhy László, az ELTE rektora. Hozzátette: a radiokarbon kormeghatározás szerint a sír a Kr. u. 1. századra keltezhető. Dr. Samu Levente, a feltárást végző régészcsapat tagja, az ELTE Régészettudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa az ásatás lebonyolításáról, a lelet előkerüléséről beszélt. 

Megtudtuk, hogy a feltárt sírból először a halott lábfejeinél egykor fa ládikákban elhelyezett orvosi eszközök láttak napvilágot. 

– A halott jobb térdének külső oldalán előkerült egy dörzskő, mely a kopási nyomok alapján gyógynövények, gyógyszerek egybedolgozására szolgálhatott. Nagy örömünkre a sírt nem bolygatták, nem rabolták ki, leszámítva néhány állatjárást, ami miatt az egyik szikét a fej bal oldalán találtuk meg – ismertette dr. Samu Levente. 

A sírban felfedezett ládikákból fogó, tűk, csipesz, valamint sebészeti beavatkozásokra alkalmas, csúcsminőségű szikék, gyógyszermaradványok kerültek elő. A rézötvözet szikéket ezüst tausírozással díszítették és cserélhető acél pengékkel látták el. A kutató kiemelte: a teljes orvosi szett a korszak viszonyai között komplex orvosi beavatkozások elvégzésére volt alkalmas. 

Gulyás András, a Jász Múzeum régész muzeológusa elmondta: valószínűleg nagyon fontos változások történtek a Jászságban a Kr. u. 1. században, de még nem tudják pontosan, mi történt akkor. Ez az időszak a Jászságban egy átmeneti idő lehetett a kelta kori és római kori szarmata népességek között.

Közel világszenzáció a feltárt leletegyüttes

– fogalmazott dr. Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a korszakból eddig egyetlen hasonló minőségű és összetettségű orvosi készlet ismert, ami Pompeiiből került elő. Az egykori Barbaricum területéről rendkívül ritkák az ehhez hasonló leletek. Sok rejtély övezi a Római Birodalom egyik jól felszerelt, képzett „csúcsorvosát”, aki valószínűleg elhagyta a birodalom területét, hogy valakit megmentsen.

Elhangzott: fizikai antropológiai vizsgálatok alapján 50-60 év közötti férfiről van szó, folyamatban van az egyén genetikai vizsgálata. Maradványain nem fedeztek fel sérülésekre vagy egyéb betegségekre utaló nyomokat. Szeretnék kideríteni, hogy helyi lehetett vagy tényleg nagyobb távolságról érkezett ide. Halála minden bizonnyal valamilyen rendkívüli, nem várt esemény következménye lehetett. Döbröntey-David Szilvia okleveles restaurátorművész a leletek restaurálásának folyamatát vázolta fel a sajtótájékoztatón. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában