Szabálytalanságok

2023.05.06. 06:55

A vizsgált jászkunsági üzletek csaknem fele megbukott a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken

Vegyes eredményekkel zárult az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A tavalyi évhez viszonyítva a higiéniai hiányosságok száma csökkent, ugyanakkor a magyar fogyasztók védelme érdekében több terméket kellett kivonni a forgalomból. A vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság a vizsgált kereskedelmi egységek csaknem felében tapasztalt valamilyen szabálytalanságot.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Flajsz Péter

Csaknem egy hónapig, az ország egész területén zajlott élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az időszak alatt 2610 vizsgálatot végeztek a szakemberek. Huszonkilenc esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult az ellenőrzés, melynek során nagyságrendileg 16,4 millió forint bírságot szabott ki a hatóság. 

A több mint tizenkétezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból. 

Röviden így foglalható össze a március 14-től április 10-ig tartó tavaszi ellenőrzés-sorozat, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. 

Az akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték. A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak. Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek.

– Az eredmények alapján elmondható, hogy a több évtizedes hagyományra visszatekintő szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés idén is beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat: hatékonyan hozzájárult, hogy a magyar emberek biztonságos élelmiszereket fogyasztva tölthették az ünnepeket – összegezte a tapasztalatokat dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

A fogyasztóvédelmi szakemberek is tevékenykedtek, térségünkben is számos vizsgálatot végzett a hatóság. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékesei kérdésünkre elmondták, hogy március 27. és április 6. között a Fogyasztóvédelmi Hatóság az árfeltüntetés, áralkalmazás megfelelőségét ellenőrizte a kereskedelmi egységekben. 

– A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az áruházláncok, kisebb üzletek meghirdetett akciós ajánlataira, szezonális kiárusításaira, a megvételre kínált áruk akciós árfeltüntetésének ellenőrzésére, továbbá a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésére. Az ellenőrzések kiterjedtek az általános kereskedelmi feltételek vizsgálatára is. A felkeresett egységek kilencvenöt százalékában végeztek próbavásárlást – derült ki a beszámolóból.

A kormányhivatal szakemberei az élelmiszer-áruházláncokban, hús és hentesáru-üzletekben, piacokon, zöldség-gyümölcs üzletekben, vásárcsarnokokban, pékségekben, 100 forintos üzletekben, de még iskolai büfékben és egyéb egységekben is ellenőriztek. 

– A vizsgált időszakban huszonegy kereskedelmi egység ellenőrzését végezték el, amelyek csaknem felében tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot. A feltárt hibák és hiányosságok miatt kilenc esetben indult eljárás, ezek jelenleg is folyamatban vannak – számoltak be az eredményekről.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékesei arról is tájékoztattak, hogy a helyszíni hatósági ellenőrzések mellett az egész ország területére kiterjedő mintavételezésen alapuló laboratóriumi vizsgálat is zajlott, amely a húsvéti kalácsokra, pálinkákra és gyümölcslevekre terjedt ki. A vármegyénkben mintavételezett termékek közül mindegyik termék megfelelt a rá vonatkozó előírásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában