Galériával

2023.05.23. 18:30

Légi felderítésen vettek részt nemzetközi tanfolyam résztvevői Szolnokon

A szolnoki repülőmúzeumban álló repülőeszközöket is szemrevételezték a levegőből.

Köllő Judit

A résztvevők a helikopteres légi felderítés után egy kétnapos zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról

Fotó: Nagy Balázs

Befejező hetéhez érkezett a szolnoki béketámogató központban zajló 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. Kedden délelőtt a hallgatók az MH Kiss József 86. Helikopterdandár közreműködésével légi felderítési gyakorlatot hajtottak végre. A foglalkozás célja, hogy az ENSZ fegyvertelen katonai megfigyelői a szabályoknak megfelelő módon, alacsony magasságon információt gyűjtsenek a műveleti területről.

A megfigyelő csoportok a felszállást követően a szolnoki repülőmúzeumban álló repülőeszközöket szemrevételezték a levegőből, később Tiszapüspöki felett repültek.

Besenyszög felé véve az irányt információt gyűjtöttek egy elképzelt, előre bejelentett tüntetésen résztvevő tömeg méretéről, útvonaláról, valamint jelentést kellett tenniük az ott folyó eseményekről. Ezt követően Jászladány térségében egy fikciós katonai csapatmozgást kellett megfigyelniük, és jelenteniük útvonaláról, létszámáról és felszereléseikről.

Újszász fölött elrepülve a település észak-nyugati részén lévő vasúti elágazás állapotát mérték fel a hallgatók, végül Szolnok északi részén a Zagyva fölött húzódó Malomszögi-híd állapotfelmérését hajtották végre a magasból.

A képzés tizennégy nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött május 8-án, Szolnokon. A háromhetes tanfolyam huszonnégy résztvevője közül tizenkilencen külföldről érkeztek: Albánia, Angola, Azerbajdzsán, Egyiptom, Észak-Macedónia, Jordánia, Kazahsztán, Madagaszkár, Marokkó, Montenegró, Lengyelország, Spanyolország, valamint Ukrajna delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve öt katona szerepelt a tanfolyamon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában