Hígtrágya

2023.05.10. 14:15

Még küzdenek a szennyezéssel: továbbra sem megfelelő a Harangzugi csatorna vizének minősége

Az elmúlt két hétben mintegy száztízezer köbméter vizet szivattyúztak át a Harangzugi csatornából a Hármas-Körösbe. A szakaszt még mindig nem sikerült teljesen megtisztítani a szennyezéstől...

P. Pusztai Nóra

Még mindig dolgoznak a szakemberek a szennyezés elhárításán az érintett területen

Forrás: Kötivízig

Folyamatosan dolgoznak a Harangzugi csatorna megtisztításán a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) munkatársai. Ahogy még április második felében arról beszámoltunk, több vízfolyáson keresztül jelentős mennyiségű hígtrágya került az említett csatornába, több kilométeres szennydugót hozva létre. A Kötivízig III. fokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el, megkezdték a kármentesítést. Akkor több lehetőséget is mérlegeltek, végül úgy döntöttek, hogy kiemelik a szennyezett vizet. Laczi Zoltán, a Kötivízig sajtóreferense válaszában úgy fogalmazott, az igazgatóság továbbra is III. fokú készültségben folytatja a vízminőségi kárelhárítási beavatkozásokat Öcsödnél.

– A Harangzugi-I. csatorna alsó szakaszának hígtrágyával szennyezett vizét a holtág megkerülésével, egy zárt, 1146 méter hosszan kiépített csővezetéken keresztül szivattyúzzuk a Hármas-Körösbe – részletezte.

Április 26. és május 5. között mindegy 110 ezer köbméter szennyezett vizet emeltek át.

– A május 8-án elvégzett vizsgálatok alapján a Harangzugi-I. csatorna alsó szakaszán a vízminőség nem javult a szükséges mértékben. A csatorna felső szakaszáról leérkező magas szervesanyag-tartalmú víztömeg vélhetően itt tározódott be, aminek következtében az oldott oxigéntartalom a teljes vízmélységben nem megfelelő – magyarázta.

A Kötivízig az elkövetkező napokban is tovább folytatja a szivattyúzást a kedvezőbb vízminőségi vizsgálati eredmények eléréséig. Ugyancsak folytatódnak a helyszíni mérések és laborvizsgálatok a csatorna alsó szakaszán. 

– A szakemberek megkezdték az úgynevezett apróbuborékos mélylevegőztető berendezés helyszíni beüzemelését a holtág rávezető csatornájában, valamint merülő falat telepítenek a torkolati műtárgy elé, az esetlegesen lejutó haltetemek visszatartására – emelte ki Laczi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában