Öcsöd

2023.04.24. 19:35

Folyamatosan dolgoznak a kárelhárításon a Harangzugban

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű hígtrágya került több vízfolyáson keresztül a Harangzugi csatornába, több kilométeres szennydugót hozva létre. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el és haladéktalanul megkezdte a kármentesítést.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Mint arról korában hírportálunkon már beszámoltunk, múlt héten pénteken jelentős mennyiségű hígtrágya került a a Harangzugi csatornába.

– A védekezés során elsőként arra törekedtünk, hogy többek között a Nagykunsági-főcsatorna Nyugati-ágából a műszakilag lehetséges legnagyobb mennyiségű hígító- és öblítővízzel csökkentsük a szennyezés koncentrációját, és biztosítsuk a Harangzugi Holt-Körös vízbázisának védelmét. Ezen kívül készenlétbe helyeztük az úgynevezett apróbuborékos mélylevegőztető berendezéseket, hogy szükség esetén be lehessen avatkozni – válaszolta megkeresésünkre Laczi Zoltán, a Kötivízig Pr referense.

A kármentesítésről a legfrissebb információk alapján döntöttek, a cél, hogy elkerüljék a Harangzugi Holt-Körös tömeges halpusztulás.

– A beavatkozás lényege, hogy a Harangzugi I. csatorna alsó szakaszának hígtrágyával szennyezett vizét zárt, mintegy 1300 méter hosszan kiépítendő csővezetéken keresztül – a holtág megkerülésével – a Hármas-Körösbe szivattyúzzuk – tudatta.

A vízátemelés várhatóan a hét közepén kezdődhet meg. A műveletet laborvizsgálatok előzték meg, megállapították, hogy a szennyezett víztömeg milyen vízhozammal szivattyúzható be a Hármas-Körös folyóba úgy, hogy a víz minősége megfeleljen az előírásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában