Szoljon podcast

2023.05.06. 15:18

Színes forgataggal ünnepelték az Európa Napot a szolnoki Kossuth téren

Felpezsdült az élet szombaton a szolnoki Kossuth téren, információs sátrak, programok, játékok várták az érdeklődőket az Európa Nap kapcsán megtartott rendezvényen.

Kovács Berta

Jó hangulatban telt a rendezvény

Fotó: Nagy Balázs

Európa-szerte minden évben május 9-én, a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóján ünnepeljük az Európa Napot. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Ezt a nyilatkozatot tekintjük az Európai Unió kialakulásához vezető út első lépésének.

A szolnoki Verseghy Ferenc könyvtárban működő Európe Direct információs iroda minden évben a jeles dátum előtti szombatra szervezi meg a Kossuth térre az Európa Napot.

Ahogy idén is, ilyenkor az Európai Uniót bemutató tájékoztatók mellett bemutatkozhatnak az uniós témákhoz kapcsolódó tevékenységet folytató civil szervezetek is, az ifjabbakat pedig ezúttal is kézműveskedés, népi fajátékok, élő társasjáték, valamint ugrálóvár is várta. A diákoknak a rendezvényhez kötődően rajzpályázatot hirdetnek, melynek ilyenkor tartják az eredményhirdetését és díjátadóját. 

Idén Svédország tölti be sz EU soros elnökségét, ezt szem előtt tartva az idei pályázat témájának is Svédországot jelölték meg a szervezők, valamint a délutáni viking-bemutató is a svéd hagyományokat idézte meg, és a svéd együttesre emlékeztek az ABBA emlékkoncerttel is.

A Szolnoki Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat is mindig csatlakozik e rendezvényhez, standdal jelennek meg, ahogy idén is. A könyvtárban a lengyel dr. Biernacki Karol könyvét mutatták br, és Wieloczh-Varga Krystyna lengyel festőművész képeiből nyílt tárlat, de a wola medrzechowskai lengyel fúvószenekar is bemutatkozott a téren.

Díjazták a tanulókat

Az idei, Svédország témájú rajzpályázatra 174-en küldtek be pályamunkát, 18 vármegyei település 23 iskolájából.

Alsó tagozatos kategóriában különdíjat kapott az elsős Kise Gellért (Tizsaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium) Gripen képével. Első lett a negyedikes Bálont Tibor Róbert (Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és AMI), második a szintén negyedikes Német Viktória (Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola), harmadikként pedig a másodikos Kasza Kata végzett (Csekeszőlői Petőfi Sándor Általános iskola Tiszasas Tagintézménye)

A felső tagozatosoknál különdíjat kapott Nyitrai Petra (7. osztályos, Szolnok) és Nagy Gréta Emma (6. osztályos, Rákócziújfalu). Az első helyezést a hetedikes Majoros Iringó érdemelte ki (Szajoli Kölcsey Ferenc Általános iskola), második lett az ötödikes Dudás Boldizsár (Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és AMI), harmadikként pedig az ötödikes Kardos Virág (kengyeli Kossuth Lajos Általános Iskola) végzett.

A középiskolások kategóriájában különdíjas lett Turánszki Tamara (10. osztály, Szolnok SzC Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola), a legjobbnak a zsűri Petrován Edina alkotását ítélte (11. oszály, Szolnok SzC Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola), második lett Csiő Laura (10. osztály, Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola és Óvoda), bronzérmesként pedig Domonics Réka végzett (11. osztály, Szolnok SzC Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában