Szoljon podcast

2023.05.17. 19:54

Szolnok is arra törekszik, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el, tudásukkal a várost gazdagítsák

Tapasztalatokat, problémákat, jó gyakorlatokat vitattak meg az Együtt Európáért Alapítvány Szolnokra érkezett roadshow-ján. A műhelybeszélgetést az önkormányzattal karöltve rendezték meg a TISZApART Moziban.

Kovács Berta

Rácz Zsófia miniszteri biztos elmondta, olyan feltételeket teremtetnének Szolnokon, hogy a fiatalok szívesen térjenek vissza ide

Fotó: Nagy Balázs

Kiemelt cél, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el, tanulmányaik után visszatérjenek arra a településre, ahonnan származnak, megszerzett tudásukkal a helyi közösséget gazdagítsák. Ennek mentén rendezte meg „Helyben-Rendben! 2030 – Együtt a fiatalok helyben boldogulásáért” című műhelybeszélgetését a Szolnok Vármegyei Jogú Város Önkormányzata és az Együtt Európáért Alapítvány szerdán.

A TISZApART Moziban megtartott eseményen Rácz Zsófia miniszteri biztos hangsúlyozta:

– Semmiképpen se olyan szándékkal jöttünk, ezt mondhatom az alapítvány és a minisztérium nevében is, hogy kioktató szándékkal megmondjuk, mit kellene csinálni. Sőt, tanulni szeretnénk, megismerni azokat a helyi problémákat, kihívásokat, viszonyokat és jó gyakorlatokat, melyek ismeretében gondolkodhatunk, hogy milyen módszerrel tudnánk Szolnok városát még ennél is élhetőbbé tenni a fiatalok számára.

Elmondta, nem röghöz akarják kötni a fiatalokat, hanem olyan feltételeket szeretnének teremteni, ami biztosítja, hogy legyen miért visszatérniük.

Az Együtt Európáért Alapítvány alapítója és munkatársai vitaindító előadásukban bemutatták tevékenységüket, felmérésük eredményeit, valamint eredményeiket. Általánosan jellemző, hogy a fiatalok számára fontos a lakhatás kérdése, az, hogy találjanak számukra vonzó munkalehetőséget, de emellett a szórakozási lehetőségek is sokat nyomnak a latban. Helyben maradásukat pedig az is meghatározza, vannak-e közösségi kötődéseik.

Az eseményen jelen volt dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is
Fotó: Nagy Balázs

Ebből kiindulva intézmények, a tankerület és szervezetek képviselői fejtették ki tapasztalataikat, véleményüket, ötleteiket osztották meg. Mint kiderült, a fiatalok is érdeklődőek, de nem mindegy, milyen platformon próbálják megszólítani őket, és nem biztos, hogy minden számukra fontos információ eljut jelenleg hozzájuk. 

Az eseményen részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában