Galériával

2023.06.30. 17:01

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Karcagon

Az eseményen Nt. Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese mondott beszédet, kinek családjában is voltak, akiket kulákként tartottak nyilván.

Daróczi Erzsébet

Szepesi Tibor polgármester visz koszorút a parkban álló kopjafához

Fotó: Daróczi Erzsébet

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Karcagon június 29-én, a római katolikus templommal szemközti parkban álló kopjafánál. A kuláküldözés áldozatainak emléknapja alkalmából azokra a módosabb gazdákra emlékeztek a város vezetői, intézményei, magánszemélyek, akiket koholt vádak alapján elítéltek, földjeiktől megfosztottak.

Az Erkel Ferenc Művészeti Iskola tanárainak – Urbánné Tóth Klára és Rab Zita Mónika – műsora után kettős érintettség okán emlékbeszédet mondott Nt. Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese, kinek családjában is voltak, akiket kulákként tartottak nyilván. Az esperes ennek köszönhetően sokat hallott az arató-cséplő gépük és lovaik elvesztéséről, a padlás seprésről és az egyházakat érintő kuláküldözésről. 

Részletesen szólt a gazdatársadalom ellen elkövetett merényletről, ahogy fogalmazott, arról az emberkísérletről, ami sok százezer család életét tette tönkre, emberek százezreit kényszerített a mezőgazdaságból az iparba, de még inkább az önellátásból a másfél négyzetméteres éléskamrák, a spejz lakótelepi világába. 

Megérdemlik az üldözöttek és a leszármazottaik a méltó tiszteletadást és a méltatást – mondta az esperes, aki szerint az erkölcsi rehabilitációval még adósak vagyunk.

Koncz Tibor kérte, legyen az áldozatok, különösen a karcagi áldozatok emléke áldott, az üldözött családok tagjainak sok lelki erőt kívánt a történelmi igazságtalanság terhének az elhordozásához.  

Az emlékező gondolatok után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a parkban álló kopjafánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában