Szoljon podcast

2023.06.05. 06:55

Az adatok alapján térségünkben is kullancsinváziót várnak a szakemberek

Döbbenetes módon elszaporodtak az idei évben a kullancsok, mert kedvező volt számukra az enyhe tél, és az elmúlt hetek csapadékos időjárása – figyelmeztetett a Magyar Kullancsszövetség. Az egyesület vizsgálatai és tapasztalatai alapján ma már olyan földrajzi helyeken és testrészeken is támadnak a vérszívók, ahol eddig nem.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Szinte minden hónapban van olyan páciensem, aki kullancs eltávolítás miatt érkezik a rendelőbe. És nem csak természetjárók jönnek, egyre inkább városi emberek is

– számolt be tapasztalatairól dr. Hoksári László, szolnoki háziorvos.

– Speciális kullancskiszedő csipeszt használok ilyenkor, és ezt ajánlanám mindenkinek. Ez egy rugós csipesz, amit oda lehet tenni egészen a bőrnél a rovar fejének tövéhez, elengedjük a rugót ami rászorul, és mint a dugóhúzót, óramutató járásával ellentétesen ki lehet csavarni. Minél hamarabb eltávolítjuk, annál kisebb az esélye a fertőzésnek – tanácsolta. Mint elmondta, a kullancs által terjesztett betegségek közül az egyik leggyakoribb a Lyme-kór, a másik a kullancsencephalitis, vagyis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás.

– Utóbbi ellen van védőoltás, én eddig szerencsére nem találkoztam vele. Lyme-kóros esetből viszont több előfordult már a praxisomban, a csípés körül vörös, terjedő gyűrű keletkezik. Ezt egy hosszas, háromhetes antibiotikumos kezeléssel nagyon szépen meg lehet időben gyógyítani, de a megelőzés lenne a legfontosabb – hangsúlyozta a szakember.

Annál is inkább, mert a napokban figyelmeztetést adott ki a Magyar Kullancsszövetség, mely szerint a vérszívók idén extrém mennyiségben, és olyan testrészeken is támadnak, melyre eddig nem volt példa. 

– Az idei enyhe tél és a csapadékos tavaszi időjárásnak köszönhetően a vérszívó kullancsok jelentős számban teleltek át. A Magyar Kullancsszövetség kutatói az elmúlt évekhez hasonlóan kullancsgyűjtést végeztek Magyarország több tájegységén, erdőn, mezőn és a települések közterületein. Döbbenten konstatálták, hogy egyes, lakott helyeken megtöbbszöröződött a kullancs populáció, ez sajnálatosan a különféle fertőzések, első sorban a Lyme-borreliosis fertőzöttek számának növekedését is magával hozhatja azok körében, akik zöldövezetben töltik szabadidejüket, vagy végzik a munkájukat – figyelmeztetett dr. Kapiller Zoltán István, acaro-entomológus.

A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, a kullancsok nemcsak az emberekre, de a társállatokra is komoly veszélyt jelentenek. Már extrém testrészeket – az ínyt vagy a szemet– is támadják a vérszívók a házikedvencek körében, amire korábban nem  volt példa, de mára szinte mindennapossá vált.

Elengedhetetlen a megfelelő ruházat és a riasztószer használata a túrák alatt 

Mint azt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától megtudtuk, tavaly a vármegyében 34 Lyme-kóros esetet regisztráltak, kullancsencephalitisben pedig egy ember betegedett meg. Ennek elkerülése érdekében a hivatal is hangsúlyozza a megelőzés fontosságát. 

– Azért, hogy a kullancsok a bőrfelületet nehezebben érjék el, kirándulások alkalmával viseljünk világos színű, hosszú ujjú, galléros inget, valamint sűrű szövésű, világos színű nadrágot. A világos színű ruházaton ugyanis sokkal könnyebb észrevenni a sötét színű kullancsokat. Az inget tűrjük be a nadrágba, a nadrág szárát pedig a zokniba vagy a bakancsszárba. Használjunk kullancsriasztó szert a szabad bőrfelületen vagy a ruházaton – tanácsolta a kormányhivatal illetékes osztálya. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában