Konferencia

2023.06.16. 10:32

Az aszály jelentette veszélyről tanácskoztak a karcagi városházán – galériával

A tavalyi rendkívüli aszály megmutatta, hogy bőven van miről beszélni a témában.

Daróczi Erzsébet

A konferenciát megelőzően megtartották a kutatóintézet rajzpályázatának eredményhirdetését is

Fotó: Daróczi Erzsébet

A karcagi Déryné Kulturális Központ, a MATE Karcagi Kutatóintézet és az önkormányzat pályázatot hirdetett „75 éves a Karcagi Kutatóintézet” címmel. A beérkezett 77 pályamű eredményhirdetése csütörtökön volt a városházán, majd egy aszályról szóló konferenciát is tartottak a térség agrárszakembereinek.

A díjátadón megjelent óvodásokat, iskolásokat, felkészítőiket, a szülőket a pályázat kiírói nevében dr. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézet igazgatója köszöntötte. Mint elhangzott, a rajzpályázatra „Élményeim a Karcagi Kutatóintézetben” címmel a karcagi intézmények óvodásai és alsósai adhatták be munkáikat. A középiskolák diákjai dr. Nyíri László professzor munkásságát, életútját bemutató tanulmánnyal pályázhattak.

Szepesi Tibor polgármester köszöntőjében megköszönte a kiíróknak a kezdeményezést, majd szólt az aszálykonferencia fontosságáról is.

Tavaly láttuk, hogy mekkora aszály sújtotta a mezőgazdaságot, most picit jobban állunk a csapadék mennyiségével, de mindenképpen fel kell arra készülni, hogy a következő évek akár súlyosabb következményekkel járhatnak, erre is felhívja a kutatóintézet a figyelmet

– tette hozzá a polgármester.

Dr. Zsembeli József és Kunné Nánási Mónika, a Déryné megbízott igazgatója adta át az óvodásoknak, illetve az általános és középiskolásoknak – összesen 44 főnek – a díjakat.

A szakmai konferencia előtt dr. Zsembeli József igazgatót kérdezte az esemény kapcsán hírportálunk.

– Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére jött létre az aszálykonferencia, mert a tavalyi év megmutatta, hogy bizony ebben a tekintetben van miről beszélnünk. Még nem tudjuk, hogy idén milyen lesz a nyár, de azt látjuk, hogy szélsőséges időjárási helyzetek gyakorisága növekszik. Hosszú távon valóban az a tapasztalatunk – meteorológiai állomásunk adatai alapján –, hogy a július-augusztus hónapok során igenis légköri és talajaszállyal is számolniuk kell a gazdálkodóknak. Egyre nagyobb szerepe van a klímakutatásnak, és az időjáráshoz nekünk kell alkalmazkodni. A konferencia előadói is erről szólnak. Az azt követő fajtabemutatón pedig intézetünk tájra nemesített fajtáit mutatjuk be az agrárszakembereknek – tudtuk meg. 

A konferencián részt vett dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai fejlesztési rektorhelyettes is, aki elismeréssel szólt az intézetben folyó munkáról. 

– Egy olyan átfogó és speciális területet lát el az agráregyetemen belül is. A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemen belül intézeteink egy-egy speciális területre szerveződnek, míg a Karcagi Kutatóintézet foglalkozik állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, nemesítéssel, vetőmag termesztéssel és kutatási talajvizsgálatokkal is. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy több, a tájhoz illeszkedő saját fajtája is van és az állattenyésztésben is jelentős eredményeket ért el – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában