Szőnyegszövés

2023.06.12. 11:25

Egy teljes éven át készült a Parlament legújabb ékessége Öcsödön, a szakma legjobbjai dolgoztak rajta

Nyolcan, több mint egy éven át készítették Öcsödön az Országház legújabb szőnyegét. Először mintadarabokat szőttek, majd nekiláttak a megtervezett darabnak.

P. Pusztai Nóra

A nyugdíjasokból álló csapat több mint egy évig dolgozott a szőnyegen

Forrás: Sinka Imre, Békésszentandrás polgármesterének közösségi oldala

Évtizedes hagyománya van a tiszazugi településen a szőnyegszövésnek, ám a szakma legjobbjai mára nyugdíjasok, mégis elvállalták, hogy az Országház legújabb szőnyegét elkészítsék. Bencsik Gyuláné, a csapat legfiatalabb tagja a munkafolyamatokról is mesélt.

– Pályázni lehetett a projektre, bár tudtommal az országban nem sokan vállalnak ekkora szőnyeget – kezdte Bencsik Gyuláné.

A nyolc nyugdíjas ismét munkába állt, a színösszeállítás megadása után mintadarabokat gyártottak.

– Egyedileg kérik a mintát az adott helyiségbe, annak alapján, hogy oda mi illik.  Körülbelül egy fél év volt az átfutási idő. Majd ki kellett számolni színenként az anyagmennyiséget. Régen egyébként az eredeti perzsa mintákat még kézzel festették, most már ez nem teljesen így működik. Végül csíkokban negyven-ötven soronként haladtunk a szövéssel – emelte ki a kezdeti lépésekről.

Az évek hosszú során szinte minden szőnyeg Öcsödön készült, ami az Országház termeit díszíti.

– 2022 januárjában készült el a felvetés, utána kezdtük a bogozást. Nyolcan egyszerre dolgoztunk, egy sort egyszerre raktunk be, ki gyorsabb ki lassabb, meg kellett várni egymást. Azt rögzítettük, leszőttük, csak így tudtunk haladni, monoton és lassú a folyamat – avatott be a részletekbe.

A darab elkészülte után még tavasszal a békésszentandrási sportcsarnokban terítették ki. A szőnyeg ugyanis három fahengeren egymásra tekeredik, miközben készül.

– Az anyag porolódik, minden sort külön, ollóval nyírunk le, ettől szösz is keletkezik. A méretellenőrzés és a kitakarítás miatt kellett kiteríteni. A hátsó felére vizes ruhát tettünk és átvasaltuk. Ki is simult a szőnyeg szépen. Ezután tekerték fel és szállították az Országházba – foglalta össze Bencsik Gyuláné.

Békésszentandráson terítetté ki az Öcsödön szőtt szőnyeget
Forrás: Sinka Imre, Békésszentandrás polgármesterének közösségi oldala

Nagy múltja van Öcsödön a szőnyegszövésnek

Bencsik Gyuláné 1976-ban helyezkedett el szőnyegszövőként Öcsödön, 2016-ban ment nyugdíjba.

– Egy-két hónap kihagyással mindig voltak megrendelések, még a nyugdíjazásom után is, de most elfáradtunk, hosszú volt az elmúlt majdnem két év. De nem mondom azt, hogy, ha érkezne megrendelés, akkor nem ülnék újra a szövőszék mellé – emelte ki.

Saját elmondása szerint is robotmunka, de helyben erre volt lehetőség, a társaság miatt viszont kedvelte a szőnyegszövést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában