Szoljon podcast

2023.06.26. 11:26

Drága a temetés, előfordul, hogy az önkormányzatok segítenek

Míg a kisebb településekre nem jellemző, mégis előfordul, hogy egy elhunytnak nincs olyan hozzátartozója, aki eltemetné, vagy van, de nem tudja kifizetni a temetés magas költségét. Az olyan nagyobb városok esetében ez jóval gyakoribb, ahol kórház is működik. Az önkormányzatok ilyen esetekben köztemetéssel helyezik végső nyugalomra az elhunytat. Hogy hogyan zajlik ez, cikkünkben ennek jártunk utána.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Egy évben körülbelül három-négy köztemetést végzünk – mondta a témával kapcsolatban a 2000 fős Tiszapüspöki polgármestere, Bander József.

– Erre akkor kerül sor, amikor örökös nélkül hal meg valaki, vagy pedig az élő rokonok olyan anyagi helyzetben vannak, hogy nem tudják vállalni a temetés költségeit. Ilyenkor a megbízott temetkezési vállalkozás az önkormányzatnak számlázza ki a költségét, amely belekerül a hagyatékba. Sok esetben ezt később kifizetik, de az is előfordul, hogy nem, hiszen valóban nincs hozzátartozó. Ilyen esetben az önkormányzat legfeljebb akkor juthat a pénzéhez, amikor elkel az elhunyt háza. Míg korábban állami tulajdonba kerültek ezek az ingatlanok, időközben történt egy törvénymódosítás, amely lehetővé teszi júliustól, hogy már az önkormányzatok is örökölhessenek – fejtette ki a településvezető.

Mint mondta, a köztemetés több százezer forintos költséget jelent évente az önkormányzatnak.

Amennyiben azt elhunytnak korábban volt hozzátartozója, a hamvai a családi sírba kerülnek, amennyiben nem – de erre nálunk még nem volt példa– van arra mód, hogy külön parcellát nyissunk erre a célra

– tette hozzá.

Az 1300 lelkes Tiszaörsön minden évben jellemzően legalább egy köztemetést szervez az önkormányzat. Bodonné Gyöngy Erika, a település polgármestere arról számolt be hírportálunknak, hogy van olyan esztendő, amikor három-négy köztemetés is az önkormányzatra hárult.

– A magas temetkezési költségek miatt általában minden évben számíthatunk köztemetésekre. Előfordult már olyan is, hogy három-négyet el kellett vállalnunk, mert a család nem engedhette meg magának. Mindez nagy nehézséget okozott az önkormányzatnak, hiszen maximum 200 ezer forintot tudunk egy búcsúztatásra fordítani – zárta szavait a polgármester.

Tiszainokán az utóbbi tíz évben mindössze néhány alkalommal fordult elő, hogy köztemetésre volt szükség. Ezekben az esetekben az önkormányzat kötött szerződést a temetkezési vállalkozóval.

Kutattunk az elhunyt rokonai után, több esetben sikertelenül. Volt, amikor találtunk egy nagyon távoli családtagot, de ő írásban nyilatkozott arról, hogy nem tudja fedezni a költségeket, így az is az önkormányra hárult. Legutóbb néhány éve kellett köztemetést szervezni, ami már akkor is több százezer forintba került

 – magyarázta Kiss Erzsébet Eliza, Tiszainoka polgármestere.

A köztemetéskor az önkormányzat ingyen biztosítja a sírhelyet, a kötelező eszközöket, kellékeket is beszerzik, méltó búcsúztatást tartanak. A temetőben egyszerű sírhelyet alakítanak ki, amit könnyű rendben tartani.

A vármegyeszékhelyen tavaly 53 szolnoki, és 23 nem szolnoki elhunytat temettetett el az önkormányzat, ez azért lehetséges, mert a Hetényi Géza Kórház megyei illetőségű. Utóbbi esetben vármegyeszékhely az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól kéri vissza a temetés költségét.

– Van egy halottvizsgálati bizonyítvány, melyet a kórházban kell kitölteni. Ezen szerepel egy olyan rubrika, hogy a temetést intéző hozzátartozó neve. Ezt már általában akkor kitöltetik, amikor az illető bekerül a kórházba. Ha a betegnek nincs hozzátartozója, és ezt a kórház tudja is, akkor ezt a halottvizsgálati bizonyítványt a haláleset helye szerinti önkormányzathoz elküldi, jelezve, hogy az elhunytnak nincs hozzátartozója. Az önkormányzat pedig hivatalból elrendeli a köztemetést. Ezt megelőzi a hozzátartozók felkutatása, ami egy nő esetében könnyebb, a férfiaknál nehezebb. Azért, mert az anya neve sok nyilvántartásban fel van tüntetve – mondta a folyamatról Romhányi Beáta, a szolnoki polgármesteri hivatal Szociális Támogatások Osztályának vezetője.

Hozzátette, van olyan eset is, amikor az elhunytnak ugyan van hozzátartozója, de anyagi okok miatt nem tudja eltemetni.

A köztemetések költsége az önkormányzatnak változóan, 10-12-14 millió forintba kerül évente. 

Mivel hamvasztással történnek, szolnoki temető nagy ravatalozója mögött erre a célra kialakított részbe helyezik a hamvakat, ilyenkor a hozzátartozó döntheti el, hogy helyez-e ki névtáblát. Arra is lehetősége van, hogy ha később mégis el tudja temetni az elhunytat, akkor átvigye egy másik helyre.

Van, amikor a rendőrség is bekapcsolódik a folyamatba

Egy-egy köztemetés költsége is eltér, attól függően, meddig kell hűteni az elhunyt testét. Van olyan amelyik 200, de olyan is, amelyik 500 ezer forintba kerül. 

– Sajnos előfordul olyan eset is, amikor ismeretlen az elhunyt, ami egy rendkívüli halálesetet jelent, ilyenkor nem lehet hamvasztani. A folyamatba ilyenkor bekapcsolódik a rendőrség is, ilyenkor a rendőrség adja ki a temetési engedélyt, így tudjuk eltemettetni az elhunytat. Ezekben az esetekben magasabb a költség is – tájékoztatott Romhányi Beáta, a szolnoki polgármesteri hivatal Szociális Támogatások Osztályának vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában