Szoljon podcast

2023.06.20. 13:54

Hivatalosan is elkezdődött az M4-es újabb szakaszának építése

Újabb mérföldkőhöz érkezett az M4-es gyorsforgalmi út építése, hivatalosan is elindultak a Törökszentmiklós és Kisújszállás közötti mintegy 34.5 kilométer hosszú szakasz kivitelezési munkálatai. A beruházás közel 140 milliárd forintos hazai forrásból valósul meg.

Molnár-Révész Erika

Az előkészületek után kedden hivatalosan is megkezdődött az M4-es új szakaszának építése

Fotó: Mészáros János

Bár már május eleje óta zajlanak az előkészítő munkálatok Örményes és Fegyvernek környékén, kedden hivatalosan is megkezdődött az M4-es autópálya Törökszentmiklós és Kisújszállás közötti szakaszának építése.

A teljes szakasz, ha Budapesttől, az M0-tól nézzük Nagykerekiig, az országhatárig, akkor közel 224 kilométer.

– Az elmúlt esztendőkben, 2017-től a tavalyi évig közel 120 kilométer út készült már el ebből, nagyságrendileg 308 milliárd forintért – mondta kedden, a Törökszentmiklós határában tartott projektindítón Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár.

– Három ütemben, Budapesttől az M0-tól egészen Törökszentmiklósig készült el az idáig tartó szakasz. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években megépült az országhatártól egészen Berettyóújfaluig húzódó szakasz. Közte van az a rész, ahol most lehetünk, Törökszentmiklós és Berettyóújfalu között, a terv az, hogy most megkezdődhet a kivitelezés egészen Törökszentmiklóstól Kisújszállásig, egy nagyságrendileg 34,5 kilométeres szakaszon, 139 milliárd forint értékben. A fennmaradó, Kisújszállás és Berettyóújfalu közti rész hossza valamivel több, mint 60 kilométer, ennek az előkészítési, tervezési munkálatai zajlanak jelenleg – ismertette az államtitkár.

Az eseményen Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, régóta várt beruházás folytatódik a következő szakasz megépítésével.

– Amikor az elmúlt év elején átadták az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklósig tartó szakaszát, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében élők több évtizedes álma vált valóra.

Több évtizedet vártunk arra, hogy ilyen biztonsággal, ilyen minőségi úton tudjuk megközelíteni a fővárost, és nagy öröm volt mindannyiunk számára az is, hogy a mi választókerületünket Törökszentmiklósnál északi oldalról érte el egy ilyen minőségű út, a Tiszazugot pedig déli részén az M44-es, amely ugyancsak tovább épül

– fogalmazott a képviselő.

Hozzátette, az M4-es építése emellett két érintett település, Örményes és Kuncsorba helyi gazdaságfejlesztését is kedvezően befolyásolja majd. Herczeg Zsolt hangsúlyozta, fontos, hogy mindeközben az alacsonyabb rendű utak is sorra újulnak meg főként a TOP Plusz és a Magyar Falu Programok segítségével.

– Alig várjuk, hogy folytatódjon az M4-es építése, hiszen a térségben számos települést, Fegyverneket, Kenderest, Kisújszállást és Karcagot tehermentesíti majd a forgalomtól, és egészen Nagykerekiig, az országhatárig – Berettyóújfalu érintésével – egy olyan úthálózat részeként működik majd, amely évtizedeken, de akár évszázadokon át is meghatározza majd térségünk fejlődését – mondta az eseményen Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Felüljárókat is építenek

A Törökszentmiklós és Kisújszállás között épülő, kétszer kétsávos gyorsforgalmi utat a Duna Aszfalt építi 3,75 méter széles forgalmi sávokkal, húsz méteres koronaszélességgel. Az új szakaszon három jelentősebb csomópont, két pihenő, valamint több alul- és felüljáró is épül. Az elkészült úton a személyautók 110-zel közlekedhetnek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában